SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească imediat Yemenul

Statele Unite le-au cerut, marţi, cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Yemenul, relatează AFP.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 10:05
SUA le cer cetăţenilor americani să părăsească imediat Yemenul

Acest avertisment al Departamentului de Stat are loc după închiderea mai multor ambasade şi consulate americane în Orientul Mijlociu şi în Africa, din cauza unor ameninţări cu atentate Al-Qaida, în special în Yemen

CRONOLOGIE: Al-Qaida în Yemen, de la primul atentat în 1992 şi până în prezent

Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de SUA drept cea mai periculoasă organizaţie a reţelei extremiste în lume, a profitat de puterea centrală slabă din Yemen în urma insurecţiei populare din 2011 pentru a-şi consolida prezenţa în această ţară, în special în est şi sud, relatează AFP.

– 12 decembrie 1992: Primul atac cunoscut al Al-Qaida din Yemen împotriva unui hotel din Aden (sud), folosit de militarii americani în drum spre Somalia. Un yemenit şi un turist austriac sunt ucişi.

– 12 octombrie 2000: Şaptesprezece soldaţi americani sunt ucişi într-un atac sinucigaş al Al-Qaida împotriva distrugătorului USS Cole în portul Aden.

– 6 octombrie 2002: Atentat împotriva petrolierului francez Limburg în largul Mukalla, revendicat de Al-Qaida. Un marinar bulgar este ucis.

– 2 iulie 2007: Opt turişti spanioli şi doi yemeniţi sunt ucişi într-un atac cu maşină-capcană la situl arheologic Marib (la est de Sanaa).

– 17 septembrie 2008: Ambasada Statelor Unite este ţinta unui atentat comis cu ajutorul a două maşini-capcană: 19 morţi, dintre care şapte atacatori.

– ianuarie 2009: Aripile saudită şi yemenită ale Al-Qaida fuzionează, formând AQPA, după loviturile dure aduse reţelei în Arabia Saudită.

– 25 decembrie 2009: Un tânăr nigerian încearcă să detoneze în zbor un avion de linie american ce se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit. AQPA revendică incidentul.

– 5 noiembrie 2010: AQPA revendică trimiterea unor colete-capcană găsite la bordul unor avioane cargo cu destinaţia Statele Unite.

– 29 mai 2011: Sute de combatanţi care se declară membri ai „Susţinătorilor sharia” (Ansar al-sharia), numele sub care operează Al-Qaida în sud, preiau controlul în Zinjibar (Abyane, sud), apoi îşi extind controlul la alte sectoare ale provinciei, precum şi la cea vecină Shabwa. Cel puţin 230 de militari şi 50 de membri ai triburilor sunt ucişi în trei luni.

– 26 iulie 2011: Liderul AQPA Nasser al-Whaychi depune jurământul de credinţă faţă de Ayman al-Zawahiri, aflat la conducerea Al-Qaida de la moartea lui Osama ben Laden.

– 30 septembrie 2011: Imamul americano-yemenit Anwar Al-Awlaki, ce avea legături cu Al-Qaida, este ucis într-un raid aerian american.

– 14 octombrie 2011: Responsabilul de aripa mediatică a AQPA şi fiul imamului Awlaki sunt ucişi în raiduri.

– 25 februarie 2012: Un atentat, revendicat de Al-Qaida, vizează un palat prezidenţial din sud, provocând moartea a 26 de soldaţi, în ziua în care preşedintele Abd Rabbo Mansur Hadi a depus jurământul.

– 4 martie 2012: Un număr de 185 de militari şi 25 de atacatori sunt ucişi într-un atac asupra unei cazărmi din al-Kawd (sud).

– 18 martie 2012: Uciderea la Taez a unui american responsabil la Centrul internaţional de formare şi dezvoltare.

– 9-24 aprilie 2012: Cel puţin 222 de persoane, dintre care 183 de susţinători ai Al-Qaida, sunt ucise în jurul Loder (sud).

– 6 mai 2012: Un lider AQPA, Fahd al-Quso, este ucis într-un raid atribuit Statelor Unite.

– mai-iunie 2012: Armata lansează o ofensivă şi alungă Al-Qaida din fiefurile sale din provincia Abyane. Operaţiunea provoacă moartea a 560 de persoane.

– 4 octombrie 2012: Statele Unite adaugă pe lista „organizaţiilor teroriste străine” Ansar al-sharia. AQPA este considerată „organizaţie teroristă străină” din ianuarie 2010.

– 17 iulie 2013: AQPA confirmă moartea unui lider al său, sauditul Said al-Shihri, într-un raid american cu avion fără pilot. Autorităţile au anunţat în ianuarie că Shihri a „decedat în urma rănilor suferite în cadrul unei operaţiuni antiteroriste” în noiembrie, în nord.

– 4 august 2013: Dispozitivul de securitate este sporit în jurul ambasadelor occidentale din Sanaa, dintre care unele sunt închise, în urma unei alerte privind riscul unui atentat, lansate de Washington.

– 5 august 2013: Londra şi Parisul prelungesc închiderea ambasadei lor din Yemen.

AQPA, aripa cea mai activă a Al-Qaida

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate şi la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste, relatează AFP.

Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.

Cinci luni mai devreme, un kamikaze al grupării nu a reuşit să-l ucidă pe actualul ministru saudit de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, detonându-şi bomba pe care o avea asupra sa în prezenţa acestuia.

Acest kamikaze a reuşit să se infiltreze în anturajul prinţului, care a jucat în ţara sa un rol esenţial în lupta împotriva Al-Qaida.

În noiembrie 2010, AQPA a revendicat responsabilitatea trimiterii unor colete-capcană în Statele Unite şi explozia unui avion cargo american, la Dubai, două luni mai târziu.

Cel puţin 25 de ambasade şi consulate americane au fost închise începând de duminică, o măsură de necesitate, potrivit unor aleşi americani, impusă de interceptarea unor discuţii între lideri ai Al-Qaida, care evocă atacuri de anvergură.

Nouăsprezece reprezentanţe, situate în Orientul Mijlociu şi Africa, vor fi închise până sâmbătă, a anunţat Washingtonul duminică.

Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, a vorbit despre „una dintre ameninţările cele mai credibile şi cele mai precise pe care le-a văzut de la 11 septembrie”. Un atentat pare „iminent”, a apreciat el pentru CBS.

„Elemente ale Al-Qaida sunt mobilizate”, a anunţat un alt membru al Comisiei, Dutch Ruppersberg, adăugând că Statele Unite sunt informate în legătură cu această situaţie, „pentru că au primit informaţii cu privire la faptul că membri de rang înalt ai Al-Qaida din Peninsula Arabă evocă un atentat major”.

Membrii AQPA s-au regrupat în sudul Yemenului după ce au suferit pierderi enorme în Arabia Saudită. Ei au profitat de absenţa controlului statului în această zonă, unde s-au consolidat.

Fostul preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, care a părăsit puterea în 2012, după un an de revoltă, s-a poziţionat întotdeauna ca un partener al Statelor Unite în lupta împotriva Al-Qaida.

Atacurile cu avioane fără pilot americane sunt efectuate în mod frecvent împotriva membrilor reţelei din Yemen.

Acestea s-au triplat, practic, în 2011, de la 18 la 53, potrivit New American Foundation, un grup de reflecţie cu sediul la Washington.

AQPA a profitat de revolta faţă de regimul lui Saleh şi a preluat controlul în oraşe din sud, iar în acea zonă membrii săi au început să aplice sharia, legea islamică.

Noua putere, condusă de către preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, a reuşit să-i disloce în mai 2012, în urma unei ofensive militare de amploare, respingându-i în zone montane, cu acces dificil.

Gruparea a anunţat luna trecută decesul numărului său doi, sauditul Said Ali al-Shihri, în urma unui atac cu avion fără pilot.

Acest fost deţinut la Guantanamo, care a urmat un program de reabilitare în ţara sa, a reapărut în Yemen.

AQPA este condusă de către yemenitul Nasser al-Whaaychi, care şi-a anunţat în iulie 2011 loialitatea faţă de Ayman al-Zawahiri, noul lider al Al-Qaida după moartea lui Osama Ben Laden într-un raid al forţelor speciale americane, în mai 2011, în Pakistan.

Primul atac al Al-Qaida în Yemen datează din 1992, când a avut loc un atentat sinucigaş împotriva unui hotel din Aden în care erau prezenţi militari americani. Două persoane au fost ucise, dar nu aveau cetăţenie americană.

În 2000, Al-Qaida a lansat în portul din Aden un atac sinucigaş împotriva distrugătorului american USS Cole, ucigând 17 militari americani.

Un an mai târziu, un petrolier francez, Limburg, a fost vizat de o ambarcaţiune-capcană, în largul Yemenului. Atacul, soldat cu uciderea unui marinar bulgar, a fost revendicat de Al-Qaida.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...