SUA le vor cere aliaţilor din NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare – oficial

Economica.net
29 03. 2017
trtworld_3737_bulgaria_hosts_arms_and_heavy_equipment_us_nato_95476800

Tillerson va avea prima sa întâlnire cu miniştrii de externe ai ţărilor NATO la Bruxelles, la 31 martie.

Potrivit oficialului american, el va cere ca NATO să îşi crească rolul în lupta împotriva terorismului, în timp ce cheltuielile pentru apărare ale aliaţilor ar trebui să atingă ţinta de 2% din PIB până în 2024. ‘Nu mai este sustenabil pentru Statele Unite să menţină o capacitate de descurajare a NATO şi cheltuieli de apărare disproporţionat de mari’, a declarat oficialul într-un briefing cu reporterii, cu condiţia anonimatului.

Preşedintele Donald Trump a provocat nelinişte în rândul aliaţilor europeni cu cererile sale ca ei să-şi crească cheltuielile de apărare şi afirmaţiile despre stabilirea unei alianţe cu Rusia pentru a-i contracara pe militanţii Statului Islamic.

Decizia iniţială a lui Tillerson de a nu lua parte la prima sa întâlnire cu miniştrii de externe din NATO pentru a participa la discuţii în Statele Unite cu preşedintele chinez Xi Jinping a pus de asemenea din nou sub semnul întrebării angajamentul administraţiei Trump faţă de alianţă. Departamentul de Stat al SUA a declarat mai târziu că reuniunea de la Bruxelles a fost reprogramată şi Tillerson ar urma să participe.

Cinci membri ai NATO – Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia şi Statele Unite – îndeplinesc în prezent obiectivul de cheltuieli de 2%, potrivit cifrelor NATO din 2016. Membrii alianţei au timp până în 2024 pentru a atinge această ţintă.

Miniştrii de externe eston, leton şi lituanian s-au întâlnit cu Tillerson la Departamentul de Stat marţi. Statele baltice s-au simţit deosebit de vulnerabile în urma anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, comentează Reuters.

Întrebaţi dacă au încredere în sprijinul SUA pentru NATO, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a răspuns: ‘Fără nicio îndoială’, în timp ce şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics, şi ministrul de externe eston Sven Mikser au dat din cap în semn de aprobare.

Înaltul responsabil al Departamentului de Stat a mai declarat că oficialii administraţiei Trump ‘le cer aliaţilor să facă mai mult, mai repede, nu există absolut nicio scuză pentru asta’. Statele Unite vor de asemenea ca aliaţii să prezinte o ‘cale clară’ despre modul în care ar îndeplini obiectivele, cum ar fi termenul şi angajamentele bugetare, a mai spus el.

Dar acest oficial american a refuzat să precizeze concret ce ar face Statele Unite dacă aliaţii nu îndeplinesc obiectivele.

Secretarul american al apărării Jim Mattis a declarat luna trecută că Statele Unite şi-ar putea ‘modera’ sprijinul pentru alianţă, dar nu a dat detalii.