Aproximativ 1,3 milioane de americani vor rămâne fără ajutoare de şomaj, care pentru unii constituie singurul mijloc de subzistenţă. Unul din cele mai lovite state se estimează că va fi California, unde 214.000 de persoane îşi vor pierde dreptul la acest tip de asistenţă publică.
Puţin mai bună este situaţia în statele New York şi New Jersey, unde numărul persoanelor care vor fi afectate de ‘incapacitatea’ autorităţilor de a ajunge la o înţelegere în problema alocaţiilor de la stat se ridică la 127.000 şi, respectiv, 90.000 de persoane.
De altfel, în New Jersey, această cifră depăşeşte 1% din populaţia totală a statului, reprezentând cel mai ridicat indicator din ţară.
Situaţia este mult mai bună în statele Dakota de Nord şi Dakota de Sud, unde va fi afectată doar 0,05% din populaţie.
Programul de asistenţă publică pentru şomaj a început în 2008 în scopul de a ajuta oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza recesiunii. De atunci, Congresul SUA a prelungit de 11 ori valabilitatea acestui program, dar actuala lege privind bugetul federal pentru anul fiscal 2014, pe care preşedintele Barack Obama a promulgat-o chiar zilele trecute, nu include această măsură.
Senatorul democrat Jack Reed şi congresmanul republican Dean Heller intenţionează să propună prelungirea respectivului program de ajutor de şomaj pentru încă trei luni, dar aceasta s-ar putea întâmpla abia la începutul lunii ianuarie, când parlamentarii americani se vor întoarce din vacanţa de iarnă.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a avertizat deja că va susţine această măsură numai dacă costurile sale vor fi acoperite prin reducerea bugetului pentru alte programe.
‘În plan uman, această situaţie este dincolo de orice înţelegere’, a declarat senatorul democrat Jack Reed, potrivit căruia ‘parlamentarii nu ar trebui să permită aşa ceva’.
Casa Albă a cerut vineri Congresului să adopte cât mai curând posibil o lege privind prelungirea programului legat de ajutorul de şomaj.
Oponenţii acestei măsuri atrag atenţia asupra faptului că ea devine din ce în ce mai puţin relevantă pe măsura reducerii şomajului. În prezent, rata şomajului se ridică la 7% în SUA şi în viitor ar trebui să scadă şi mai mult, conform prognozei experţilor. Astfel, Mark Zandi, economistul-şef al Departamentului Analiză din cadrul Agenţiei de rating Moody’s, consideră că reducerea numărului de alocaţii bugetare va duce la o îmbunătăţire pe piaţa muncii. În opinia sa, mulţi oameni care obţin aceşti bani de la stat, aproximativ 1.200 de dolari pe lună, încetează pur şi simplu să-şi mai caute un loc de muncă şi preferă să fie şomeri.