SUA „nu recunosc legitimitatea” alegerilor legislative ruse din Crimeea
SUA nu recunosc legitimitatea şi nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor pentru Duma de Stat, organizate în 18 septembrie în Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby, într-un comunicat.
La doi ani şi jumătate după ce a fost anexată de Moscova, strategica peninsulă până acum ucraineană va lua parte pentru prima dată la alegerile menite să-i desemneze pe deputaţii camerei inferioare a parlamentului rus.
„Poziţia noastră cu privire la Crimeea este clară: peninsula rămâne parte a Ucrainei. Sancţiunile adoptate împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare până când Moscova îi va reda Ucrainei controlul asupra Crimeii”, a adăugat Kirby.
Departamentul de Stat şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea legat de „situaţia umanitară din Crimeea, inclusiv de statutul comunităţii tătare, precum şi în legătură cu numeroase rapoarte cu privire la persoane dispărute şi încălcarea drepturilor omului”.
Crimeea a fost anexată de trupele ruse, apoi alipită în martie 2014 la Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de Kiev şi de Occident. Această anexare a fost urmată de un conflict armat în estul separatist prorus, conflict soldat cu 9.500 de morţi în doi ani de zile.
Ca represalii pentru această anexare, Rusia şi Crimeea au fost supuse unor grave sancţiuni economice americane şi europene.
Aproape 110 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor legislative de duminică, pentru a reînnoi componenţa Dumei de Stat, dominată astăzi de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită. Mai mult de 6.500 de candidaţi din 14 partide sunt în competiţie, însă puţine schimbări sunt aşteptate de la aceste alegeri, în urma cărora partidul Kremlinului îşi va întări după toate probabilităţile controlul asupra parlamentului.