Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a urcat cu 963.000 în săptămâna care s-a încheiat în 8 august, fiind mai puţine decât nivelul de 1,191 milioane înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 1,12 milioane săptămâna trecută.
Acordarea indemnizaţiilor suplimentare de şomaj a expirat la 31 iulie. Preşedintele Donald Trump a prezentat sâmbătă noi măsuri prin care se acordă asistenţă milioanelor de americani ameninţaţi de spectrul şomajului şi al evacuării din locuinţele închiriate ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID-19, măsuri adoptate prin ordine executive în absenţa convenirii unui acord în Congres. Indemnizaţie suplimentară de şomaj a fost redusă de la 600 la 400 de dolari pe săptămână, are există confuzie în privinţa măsurilor.
Creşterea angajărilor în SUA a încetinit luna trecută, în urma creşterii numărului de cazuri de coronavirus, oferind cea mai clară dovadă de până acum că redresarea economiei în urma recesiunii provocate de pandemie stagnează, chiar dacă rata şomajului a scăzut.
Rata şomajului a coborât la 10,2% în iulie, de la 11,1% în iunie şi 13,3% în mai, a anunţat săptămâna trecută Departamentul american al Muncii. Luna trecută au fost create doar 1,763 milioane de noi locuri de muncă, faţă de nivelul record de 4,8 milioane în iunie şi 2,7 milioane în mai.
„Redresarea economiei încetineşte iar tendinţa va continua, sunt îngrijorat că sporirea numărului de cazuri de coronavirus şi lipsa măsurilor autorităţilor vor afecta semnificativ piaţa forţei de muncă”, a apreciat Sung Won Sohn, profesor de economie la Universitatea Loyola Marymount University din Los Angeles.
Creşterea numărului de cazuri de coronavirus luna trecută a determinat autorităţile din unele state din vest şi sud fie să închidă din nou afacerile, fie să amâne redeschiderea lor, trimiţând angajaţii din nou acasă.