Uniunea Americană pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU) a depus această plângere la un tribunal din Maryland (est), unde se află sediul NSA, în numele Amnesty International USA, Human Rights Watch (HRW) şi al altor şapte organizaţii neguvernamentale, mediatice şi juridice, între care fundaţia Wikimedia, care gestionează site-ul Wikipedia.
Plângerea vizează NSA, pe directorul acestei instituţii, Michael Rogers, Biroul Naţional de Informaţii (ODNI), pe directorul său, James Clapper, precum şi Ministerul american al Justiţiei şi şeful său în exerciţiu, Eric Holder.
Potrivit plângerii, NSA şi alte agenţii de informaţii ‘au depăşit autoritatea pe care le-a acordat-o Congresul’. În plângere se subliniază faptul că drepturile constituţionale ale reclamanţilor sunt încălcate prin spionarea corespondenţei şi a comunicaţiilor telefonice, în special Primul Amendament, care apără libertatea de expresie şi a presei, şi Al Patrulea Amendament, care interzice ‘percheziţii sau sechestru fără motiv’.
Documentul de 42 de pagini adaugă faptul că acest sistem de supraveghere în masă îi împiedică să-şi facă treaba de jurişti, avocaţi şi jurnalişti, încălcând confidenţialitatea comunicaţiilor şi făcând dificile contactele cu surse de informaţii.
‘Wikipedia este fondată pe libertatea de expresie, de investigare şi informare. Încălcând viaţa privată a utilizatorilor noştri, NSA ameninţă libertatea intelectuală, care este centrală pentru capacitatea de a crea şi a înţelege cunoştinţele’, a precizat Lila Tretikov, directoare a Fundaţiei Wikimedia.