SUA, pregătite să recurgă la capacităţile lor nucleare în cazul unei ameninţări nord-coreene – AFP

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să-şi folosească capacităţile nucleare în cazul în care Coreea de Nord continuă să le ameninţe sau să-i ameninţe pe aliaţii lor, a declarat duminică Casa Albă, relatează AFP.
Economica.net - lun, 04 sept. 2017, 06:37
SUA, pregătite să recurgă la capacităţile lor nucleare în cazul unei ameninţări nord-coreene - AFP

După noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, preşedintele american Donald Trump a vorbit duminică la telefon cu premierul nipon Shinzo Abe, a indicat Casa Albă într-un comunicat.

‘Cei doi lideri au condamnat continuarea acţiunilor de destabilizare şi de provocare din partea Coreii de Nord şi au confirmat angajamentele reciproce de neclintit între cele două ţări în materie de apărare şi s-au angajat să continue să coopereze îndeaproape’, se afirmă în text.

‘Preşedintele Trump a reafirmat angajamentul SUA de a apăra patria noastră, teritoriile noastre şi pe aliaţii noştri folosind întreaga gama de capacităţi diplomatice, convenţionale şi nucleare de care dispun’, precizează comunicatul preşedinţiei americane.

Cu câteva ore mai devreme, Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că ar putea declanşa ‘un răspuns militar masiv’ dacă aceasta din urmă le va ameninţa teritoriul sau pe cel al aliaţilor lor.

Avertismentul a fost formulat de ministrul apărării american Jim Mattis în finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de Donald Trump cu consilierii săi în domeniul securităţii naţionale.

Reuniunea a vizat examinarea consecinţelor celui de-al şaselea test nuclear nord-coreean care, potrivit Phenianului, a fost unul cu bombă cu hidrogen sau o bombă H, mult mai puternică decât bomba atomică sau bomba A.

 

Phenianul intenţionează să efectueze mai multe lansări de rachete balistice – Seul

Ministerul Apărării sud-coreean a anunţat luni că există indicii că Phenianul intenţionează să efectueze mai multe lansări de rachete balistice, inclusiv rachete intercontinentale, transmite Reuters.

”Continuăm să vedem semne ale unor posibile noi lansări de rachete balistice. De asemenea, estimăm că Republica Populară Democrată Coreeană ar putea lansa o rachetă balistică intercontinentală”, a spus Chang Kyung-soo, oficial din cadrul Ministerul Apărării de la Seul.

Parlamentul sud-coreean i-a solicitat Ministerului Apărării să răspundă luni unor întrebări referitoare la al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat, duminică, de Coreea de Nord.

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un ‘succes total’. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.

 

Sistemul american antirachetă THAAD va fi întărit în Coreea de Sud

Coreea de Sud a anunţat luni că va desfăşura temporar restul de patru lansatoare pentru sistemul american de apărare antirachetă THAAD, informează Reuters.

Vor fi efectuate anumite lucrări pentru a desfăşura cele patru lansatoare la situl din Seongju, la sud de Seul, a precizat Ministerul Apărării sud-coreean într-un comunicat.

În prezent sunt două lansatoare în acest loc, un fost teren de golf. Ministerul nu a precizat când anume vor fi aduse celelalte lansatoare la sit.

Decizia privind întărirea sistemului american antirachetă a fost luată de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în condiţiile escaladării tensiunilor cu Phenianul, care a efectuat duminică un al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

China se opune cu fermitate sistemului THAAD, susţinând că radarul puternic al acestuia poate pătrunde adânc în teritoriul său, afectându-i securitatea.

 

Seulul estimează la 50 de kilotone puterea testului nuclear nord-coreean

Cel de-al şaselea test nuclear întreprins de Coreea de Nord a avut o putere estimată la 50 de kilotone, au declarat luni responsabili din cadrul Ministerului Apărării sud-coreean, în parlament, informează AFP.

Respectiva cantitate de energie ar însemna că acest test a fost de cinci ori mai puternic decât al cincilea test nuclear întreprins de Coreea de Nord în septembrie 2016 şi de peste trei ori mai puternic decât bomba americană ce a distrus Hiroshima în 1945.

Regimul de la Phenian a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen cu o putere mult mai mare decât cele experimentate la testele nucleare anterioare – ‘un succes perfect’, potrivit televiziunii nord-coreene.

Ca răspuns la acest test nuclear, Coreea de Sud a efectuat luni dimineaţă manevre implicând rachete balistice.

Armata sud-coreeană a întreprins un exerciţiu cu muniţie reală simulând un atac asupra poligonului nord-coreean de teste nucleare, lovind ‘ţinte convenţionale în Marea Japoniei’, a indicat Yonhap, citând Statul Major interarme sud-coreean.

‘Exerciţiul a intervenit ca răspuns la cel de-al şaselea test nuclear al Coreii de Nord şi a implicat o rachetă balistică de tipul Hyunmoo-2A sud-coreeană şi avioane de vânătoare F-15K’, potrivit agenţiei de presă citate. Racheta Hyunmoo-2A are o rază de acţiune de 300 km.

În cursul acestui exerciţiu, conform agenţiei de presă Yonhap, o rachetă balistică sol-sol Hyunmoo-2A şi o rachetă aer-sol SLAM-ER cu rază lungă de acţiune, lansate de avioane F-15, şi-au atins ţintele cu precizie.

Armata sud-coreeană a indicat că ţintele alese s-au aflat la o distanţă echivalentă cu cea a poligonului de teste nucleare nord-coreene de la Punggyeri, în nord-estul Coreii de Nord.

 

 

O publicaţie sud-coreeană îndeamnă Seulul să se doteze cu bombă nucleară

Un ziar sud-coreean a îndemnat luni autorităţile de la Seul să se doteze cu armă atomică, exprimând îndoieli faţă de relaţia cu Washingtonul, în contextul celui de-al şaselea test nuclear al Coreii de Nord, relatează France Presse.

Phenianul a provocat consternarea comunităţii internaţionale duminică prin efectuarea celui mai puternic test nuclear al său până în acest moment. Coreea de Nord a declarat că a testat o bombă cu hidrogen care poate fi montată pe o rachetă intercontinentală.

Coreea de Sud, unde staţionează 28.500 de militari americani, nu are dreptul să dezvolte programe nucleare militare, conform unui acord încheiat în 1974 cu SUA, care se angajează în schimb să o protejeze sub ‘umbrela lor nucleară’.

Dar ameninţarea atomică din ce în ce mai puternică dinspre Coreea de Nord îi face pe unii sud-coreeni să susţină o emancipare de sub tutela nucleară americană.

‘Într-un moment în care armele nucleare sunt agitate deasupra capetelor noastre, nu putem depinde numai de umbrela nucleară şi de descurajarea americane’, se menţionează într-un editorial al publicaţiei Donga Ilbo.

Armata americană a stocat un timp arme nucleare în Coreea de Sud, după Războiul Coreii (1950-1953). Dar le-a retras în 1991, când sudul şi nordul Peninsulei Coreea îşi afirmase împreună intenţia de a acţiona în favoarea denuclearizării peninsulei.

Acest acord este în prezent învechit, apreciază Donga Ilbo.

‘Nu există niciun motiv să ne ţinem de această declaraţie, deoarece suntem acum la ‘denuclearizarea Coreei de Sud’ şi nu la ‘denuclearizarea Peninsulei Coreea”, se mai spune în editorial.

Guvernul sud-coreean nu ar trebui să ezite să permită revenirea armelor nucleare tactice americane pe teritoriul Coreii de Sud şi să se angajeze în dezvoltarea propriilor arme nucleare, potrivit ziarului.

Fost şef al serviciilor secrete israeliene: Dacă poate, Trump trebuie să atace Coreea de Nord

Fostul şef al serviciilor de informaţii israeliene, Amos Yadlin, a declarat duminică, după ultimul test nuclear al Phenianului, că Washingtonul ar trebui să atace preventiv Coreea de Nord dacă are capacitatea de a o face, informează EFE.

În declaraţii făcute la postul de radio israelian 103FM, Yadlin a apreciat că, deşi Coreea de Nord are capacităţi nucleare, el se îndoieşte că Phenianul este pregătit să lanseze un atac, la fel cum şi-a exprimat îndoiala şi în legătură cu faptul că SUA au inteligenţa necesară pentru a realiza o operaţiune militară într-o manieră sigură.

‘Dacă după un atac de acest gen se lansează o rachetă împotriva (SUA), atunci nu ar mai avea niciun sens să mai fi atacat’, a declarat oficialitatea israeliană, care a apreciat că ‘întrebarea este dacă SUA au inteligenţa care să le permită să ducă la bun sfârşit un atac preventiv care să distrugă capacităţile Coreii de Nord’.

Yadlin a adăugat că situaţia cu Coreea de Nord se complică şi mai mult deoarece ţintele cele mai probabile ale unui contraatac ar fi Coreea de Sud şi Japonia. Fostul şef al spionajului militar israelian, care a fost şi ataşat militar la Washington, consideră că este posibil ca nici SUA să nu fie sigure că au capacitatea de a ataca în aceste momente şi că o operaţiune militară împotriva Coreii de Nord este foarte complicată şi riscantă.

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen, în cadrul celui de-al şaselea test nuclear al Phenianului şi, judecând după seismul pe care l-a produs, acest ultim test pare a fi şi cel mai puternic de până acum.

‘Însă există realitatea şi există războiul declaraţiilor’, a atras atenţia Yadlin. ‘Realitatea este că Coreea de Nord are arme nucleare. Dar asta nu-i o noutate’, a continuat el, considerând totodată că Phenianul mai are drum lung de parcurs până când va putea să-şi pună în practică ameninţările.

 

China a prezentat un protest oficial la ambasada RPDC la Beijing

Ministerul de Externe chinez a anunţat luni că a prezentat un ‘protest oficial’ la ambasada Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord) la Beijing în legătură cu al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat, duminică, de către Phenian, transmit Reuters şi AFP.

”Coreea de Nord cunoaşte clar opoziţia Chinei faţă de testele sale nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Beijingul susţine constant că situaţia tensionată din Peninsula Coreeană poate fi depăşită prin dialog.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...