SUA: Rata şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani
Luna trecută au fost create doar 151.000 de noi locuri de muncă, după ce în noiembrie şi decembrie au fost create 280.000 şi, respectiv, 262.000 de noi joburi.
Cu toate acestea, în ianuarie rata şomajului a scăzut la 4,9%, de la 5% luna trecută, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a doua anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat pe ansamblul anului trecut un avans de 2,5%, la 25,39 dolari.
În decembrie au fost create 57.700 de noi locuri de muncă în sectorul de retail, 48.800 în baruri şi restaurante, 29.000 în industrie, 18.000 în sectorul construcţiilor.
Ritmul de creştere a economiei americane a încetinit semnificativ în trimestrul patru din 2015, în urma reducerii stocurilor, iar aprecierea dolarului a afectat exporturile.
Conform datelor preliminare publicate luna trecută de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în ultimele trei luni 2015, o creştere anuală de 0,7%, în linie cu estimările analiştilor. În trimestrele doi şi trei din 2015 economia a crescut cu 3,9% şi, respectiv, 2%. Economiştii se aşteaptă la o expansiune semnificativă în primele trei luni din 2016, deoarece fundamentele rămân solide.
Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 2,2% în perioada octombrie – decembrie 2015, faţă de un avans de 3% în trimestrul trei. Investiţiile în explorările miniere au scăzut cu 35%, cel mai semnificativ declin din 1986.
Exporturile s-au redus cu 2,5%, fiind afectate de aprecierea dolarului şi reducerea cererii pe plan internaţional, în timp ce importurile au urcat cu 1,1%.
Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, o creştere similară cu cea din 2014. SUA nu au mai înregistrat din 2005 un avans anual de peste 3%.
În ianuarie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50% şi a estimat că ritmul de creştere al primei economii mondiale a încetinit.
Aprecierea dolarului a dus la scăderea exporturilor şi încetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed ‘monitorizează atent’ evoluţiile economice şi financiare globale şi estimează impactul lor asupra pieţei forţei de muncă şi asupra inflaţiei, a anunţat Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC). Instituţia a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, dar a previzionat că piaţa muncii din SUA va rămâne solidă, iar inflaţia va creşte.