SUA: rata şomajului a scăzut la 7,6% în luna martie
Departamentul american al Muncii a informat că luna trecută rata şomajului a scăzut până la 7,6%, de la 7,7% în luna aprilie. Chiar dacă este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii patru ani, scăderea se datorează în principal faptului că un număr mare de persoane au încetat să caute un loc de muncă.
În schimb, numărul locurilor de muncă create de economia americană a scăzut la 88.000 în martie de la 268.000 de noi locuri de muncă create în luna februarie. Este cel mai mic număr înregistrat după luna iunie 2012 şi mult sub estimările analiştilor care se aşteptau ca economia americană să creeze 192.000 de locuri de muncă.
‘Atunci când numărul locurilor de muncă create scade sub 100.000 trebuie să începi să-ţi faci griji’, a declarat Paul Dales, economist la Capital Economics.
Încetinirea ritmului de creare de noi locuri de muncă ar putea să-i facă pe conducătorii Rezervei Federale mai încrezători cu privire la continuarea măsurilor de stimulare a economiei. Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat anterior că piaţa muncii trebuie să arate o îmbunătăţire semnificativă înainte de relaxarea măsurilor de stimulare.
Separat, Departamentul Comerţului a anunţat că deficitul SUA a înregistrat o scădere surprinzătoare în luna februarie, în condiţiile în care importurile de petrol au atins cel mai scăzut nivel de după luna martie 1996. Deficitul comercial al SUA a coborât până la 43 miliarde de dolari în luna februarie, de la 44,5 miliarde de dolari în luna ianuarie. Cifrele oficiale contrazic estimările analiştilor care se aşteptau la o uşoară creştere a deficitului comercial al SUA până la 44,7 miliarde de dolari. Achiziţiile de petrol din străinătate, responsabile pentru 10% din totalul bunurilor importate de SUA, au scăzut cu 5,6% până la 23,6 miliarde de dolari. În schimb, exporturile americane au crescut cu 0,8% în luna februarie până la 186 miliarde de dolari.
Economiştii se aşteaptă ca în acest an deficitul SUA să fie mai mic faţă de nivelul de 539,5 miliarde de dolari înregistrat în 2012, unul dintre motive fiind şi creşterea exporturilor energetice ale SUA.