În iunie, rata şomajului a scăzut la 6,1%, cel mai redus nivel înregistrat după luna septembrie 2008.
Angajatorii americani au creat luna trecută un număr de 209.000 de noi locuri de muncă, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii. De asemenea, cifrele pentru mai şi iunie au fost revizuite pentru a arăta cu 15.000 de locuri de muncă mai multe decât s-a anunţat anterior. Economiştii se aşteptau ca în iulie să fie create 233.000 de noi locuri de muncă, iar rata şomajului să se menţină la 6,1%.
Luna iulie este a şasea lună consecutiv în care economia americană a creat mai mult de 200.000 de noi locuri de muncă, o premieră pentru SUA după boom-ul înregistrat de sectorul tehnologic la finele anilor 1990. În sectorul serviciilor au fost create luna trecută cele mai multe locuri de muncă – 140.000 – dar în scădere faţă de cele 232.000 de slujbe anunţate în iunie.
Încetinirea ritmului de creare a locurilor de muncă este puţin probabil să modifice estimările privind o creştere solidă a economiei SUA în trimestrul trei din 2014. Datele oficiale publicate miercuri arată că în trimestrul doi din 2014 ritmul de creştere al economiei SUA a accelerat peste estimări iar declinul din precedentele trei luni a fost mai redus decât s-a raportat iniţial.
Conform datelor publicate de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2014 un avans anual de 4%, faţă de 3% anunţat iniţial, după un declin de 2,1% în precedentele trei luni – cea mai mare contracţie înregistrată de la începutul lui 2009. Luna trecută Departamentul Comerţului estima o contracţie anuală de 2,9% în primul trimestru din 2014.
În primul semestru din acest an PIB-ul SUA a urcat cu 0,9% iar pe întregul an 2014 creşterea ar putea depăşi 2%.
Economiştii se aşteaptă ca avansul SUA – prima economie mondială – să continue în semestrul doi din acest an, când ar urma să se înregistreze o expansiune de 3%. Şi Rezerva Federală a SUA (Fed) mizează pe o relansare netă a activităţii economice în a doua parte a acestui an.
Rezerva Federală a SUA menţine de peste cinci ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero pentru a stimula creditarea, consumul şi creşterea economică. Preşedintele Fed, Janet Yellen, a evocat o posibilă majorare a dobânzii de bază în primăvara lui 2015.