Această evoluţie pare să reflecte divergenţa existentă între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina şi a cărui echipă a purtat discuţii cu Rusia fără implicarea Kievului.
Disputa este o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit ajutor militar american în valoare de zeci de miliarde de dolari convenit cu precedenta administraţie de la Washington şi care a beneficiat şi de sprijin diplomatic.
Proiectul de rezoluţie a Adunării generale a ONU, consultat de Reuters, condamnă agresiunea rusă şi reafirmă angajamentul faţă de ”suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”.
”În anii precedenţi, Statele Unite a susţinut consecvent astfel de rezoluţii în sprijinul unei păci juste în Ucraina”, a declarat o sursă, care a solicitat anonimatul ţinând cont de sensibilitatea chestiunilor discutate.
Prima sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că rezoluţia este susţinută de peste 50 de ţări.
Rusia a ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean şi câştigă încet, dar constant, teritorii în estul Ucrainei. Moscova afirmă că efectuează o ”operaţiune militară specială” în Ucraina pentru a răspunde unei ameninţări existenţiale reprezentate de demersurile Kievului de aderare la NATO.
Deocamdată nu este clar când expiră termenul pentru sprijinirea rezoluţiei şi Washingtonul s-ar putea răzgândi, notează Reuters.
Procedura de vot la ONU poate merge înainte şi fără sprijinul Statelor Unite, dar ar putea fi mai puţin probabil să obţină o susţinere largă în cadrul Adunării Generale.
O a doua sursă diplomatică, care de asemenea a solicitat anonimatul, a spus: ”Pentru moment, situaţia este că ele (Statele Unite) nu vor semna”. Conforma aceleiaşi surse, se depun eforturi pentru obţinerea sprijinului din partea altor ţări, printre care cele din Sudul global.