SUA „regretă” interzicerea USAID în Rusia
Această măsură, care riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia, a fost făcută publică marţi de departamentul de Stat şi a fost confirmată oficial miercuri de ministerul rus al Afacerilor Externe.
„Este regretabil că Rusia a luat această decizie, înainte de toate pentru poporul rus, pe care îl susţineam puternic, cu până la 50 de milioane de dolari pe an, pentru a rezolva probleme legate de sănătate sau de mediu”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland.
Moscova a interzis activităţile USAID începând de la 1 octombrie.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a explicat că această decizie a fost luată „în primul rând pentru că activitatea responsabililor agenţiei în ţara noastră este departe de a corespunde obiectivelor declarate de facilitare a dezvoltării cooperării umanitare bilaterale”.
„Este vorba mai degrabă de tentative de a influenţa procesele politice acordând burse”, a afirmat ministerul, subliniind că societatea civilă rusă „a devenit suficient de matură şi nu mai are nevoie de «direcţionare externă»”.
Statele Unite au răspuns „respingând total ideea potrivit căreia sprijinul nostru pentru societatea civilă, democraţie, drepturile omului interferează în vreun mod cu alegerile, în Rusia sau în altă zonă din lume”.
De mai mulţi ani, USAID a sprijinit financiar numeroase asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi ONG-uri precum Golos, aceasta din urmă denunţând fraude la alegerile legislative din Rusia de la sfârşitul anului 2011 şi la cele prezidenţiale din martie, câştigate de Vladimir Putin.
De la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, USAID a cheltuit 2,7 miliarde de dolari în Rusia în cadrul unor proiecte cum ar fi lupta împotriva SIDA sau protecţia mediului.