Miercuri, oficialii Fed au decis menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%, în linie cu estimările analiştilor. Decizia vine după zece majorări consecutive ale dobânzii, pentru a contracara inflaţia ridicată, scrie Agerpres.
Într-un efort de a echilibra riscurile la adresa economiei, afectată de inflaţie, „menţinerea nivelului dobânzii la această reuniune permite Comitetului să evalueze informaţiile suplimentare şi implicaţiile lor asupra politicii monetare”. Noile majorări de dobânzi „vor ţine cont de înăsprirea politicii monetare, decalajul cu care politica monetară afectează activitatea economică şi inflaţia, şi evoluţiile economice şi financiare”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC).
Noile proiecţii arată că în medie oficialii Fed se aşteaptă la majorarea ratei dobânzii de la un interval cuprins între 5% şi 5,25% la 5,50% – 5,75% până la finalul acestui an, şi la reduceri ale dobânzii în 2024.
Oficialii Fed se aşteaptă la o creştere a economiei SUA în 2023 de 1%, de la un nivel de 0,4% previzionat în martie, urmând ca rata şomajului să crească la doar 4,1% până la finalul anului, faţă de un nivel de 4,5% estimat în martie. Luna trecută, rata şomajului în SUA s-a situat la 3,7%.
Preţurile de consum în Statele Unite ar urma să scadă de la actualul nivel de 4,7% la 3,9% până la finalul anului, după ce în martie se previziona un declin până la 3,6%.