SUA: Rezerva Federală a redus programul de achiziții de obligațiuni, la 75 miliarde dolari

Economica.net
19 12. 2013
district_of_columbia_federal_reserve_bank_56538500

„Având în vedere progresele reușite în ceea ce privește maximizarea numărului de angajați din economie și îmbunătățirea perspectivei privind condițiile de pe piața forței de muncă, comitetul (de politică monetară al Fed – n.r.) a decis o reducere modestă a ritmului achizițiilor de obligațiuni”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de banca centrală a SUA, citat de Bloomberg.

Astfel, începând din ianuarie, programul de relaxare cantitativă se va cifra la 75 miliarde de dolari pe lună, constând în titluri de Trezorerie SUA în valoare de 40 miliarde de dolari, respectiv obligațiuni ipotecare de 35 miliarde de dolari.

Președintele Fed, Ben Bernanke, arhitectul programului de achiziții de obligațiuni, se află în ultimele două săptămâni ale celui de-al doilea mandat consecutiv la conducerea instituției. Activele Rezervei Federale au crescut de la circa 870 miliarde de dolari în august 2007 la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, în urma programelor succesive de relaxare cantitativă adoptate de bancă în urma crizei financiare și celei mai grave recesiuni din ultimii 80 de ani.

Politica relaxării cantitative este sprijinită și de succesoarea lui Bernanke, în prezent vicepreședinte al Fed, Janet Yellen.

„Dacă evoluția economiei va sprijini așteptările comitetului privind continuarea trendului de îmbunătățire a condițiilor de pe piața forței de muncă și a revenirii inflației spre ținta pe termen mai lung, comitetul va continua probabil să reducă achizițiile de active, în etape”, se mai arată în comunicat.

Rezerva Federală a reiterat că programul „nu se află pe un traseu prestabilit”.

Bursa de la New York a crescut puternic în urma anunțului Fed, principalii indici atingând noi maxime istorice.

Astfel, indicele Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a urcat miercuri cu 1,7% și a închis la 1.811,07 puncte, depășind recordul anterior, stabilit la 9 decembrie. Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,9%, de asemenea la un nivel record.

Banca centrală a SUA a reiterat că va menține dobânda de politică monetară la aproape zero (în banda 0-0,25%) „cel puțin atât timp cât” șomajul din SUA va depăși 6,5%, cu condiția ca inflația să nu sară de 2,5%.

Inflația din SUA a fost de 1,1% în luna octombrie și nu a mai depășit ținta de 2% din martie 2012.

Șomajul a scăzut în luna noiembrie la 7%, minimul ultimilor cinci ani, față de 10% în octombrie 2009, în timpul recesiunii. Anterior crizei financiare, în luna mai a anului 2007, șomajul era de 4,4%.