SUA: Rezerva Federală ar putea majora de încă două ori ratele dobânzilor în 2018
‘Cu o piaţă robustă a forţei de muncă şi o rată a inflaţiei aproape de ţinta noastră, riscurile la adresa perspectivei economiei sunt în mare echilibrate, iar Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) crede că, deocamdată, cea mai bună soluţie o reprezintă majorarea graduală a costului creditului’, a explicat Powell.
Acesta a scos în evidenţă soliditatea economiei SUA, spunând că ‘până acum a înregistrat un ritm robust de creştere anul acesta, datorită creşterii numărului de locuri de muncă, a majorării cheltuielilor de consum şi a sporirii încrederii oamenilor de afaceri, iar exporturile au beneficiat de pe urma performanţelor economice bune din alte state’.
De asemenea, şeful Fed a apreciat că ‘piaţa forţei de muncă va rămâne solidă şi inflaţia va rămâne aproape de ţinta de 2% în următorii ani’.
‘Per ansamblu, apreciem că riscurile la adresa economiei s-au atenuat semnificativ şi există posibilitatea unui avans al PIB-ului mai rapid decât anticipam’, a adăugat el.
Economia americană va înregistra în trimestrul doi din 2018 ‘o creştere considerabil mai solidă’ decât avansul de 2% din primele trei luni ale acestui an, iar rata şomajului va scădea faţă de nivelul de 4% din iunie, a estimat Powell.
În iunie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a făcut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din 2008. Decizia a reprezentat a şaptea majorare a costului creditului din 2015.
Analiştii avertizează că ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca turbulenţe pe unele pieţe emergente. Ratele scăzute ale dobânzilor au determinat în ultimii ani investitorii să-şi aducă banii pe pieţele mai riscante, pentru profituri mai mari.