În raportul semianual prezentat Congresului, Powell a explicat că Fed „va avea răbdare” în alegerea momentului în care va majora rata dobânzii, pe fondul „semnalelor diverse încrucişate şi contradictorii”. Decizia Rezervei Federale a SUA va depinde de modul în care va evolua economia şi de perspectivele economice, a adăugat oficialul.
Anul trecut, economia SUA a înregistrat un ritm solid de creştere, rata inflaţiei şi a şomajului rămânând aproape de ţinta Fed. Estimările Fed indică un avans al PIB-ului SUA de sub 3% în 2018, iar instituţia se aşteaptă ca în 2019 creşterea să încetinească puţin, a precizat Powel. Acesta a atras atenţia asupra încetinirii principalelor economii din Europa şi China, iar incertitudinile au sporit, în special cele legate de Brexit şi de negocierile comerciale dintre SUA şi diversele ţări.
În ianuarie, Comitetul de politică monetară al Fed a decis să menţină dobânda de referinţă în intervalul 2,25% – 2,5%.
„Având în vedere evoluţiile economice şi financiare globale, precum şi presiunile inflaţioniste limitate, comitetul va da dovadă de răbdare atunci când va decide viitoarele ajustări”, se arată într-un comunicat de presă.
Preşedintele Fed a declarat că argumentele în favoarea unei noi majorări a costului creditului s-au diminuat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care nici inflaţia şi nici stabilitatea financiară nu sunt considerate a fi în pericol. Powell a insistat pe traiectoriile diferite înregistrate în prezent de o economie americană încă solidă şi o economie mondială care încetineşte şi a subliniat că noua abordare a Fed este una de tip „aşteaptă şi vezi”.
Anul trecut, Rezerva Federală a majorat dobânzile de patru ori, inclusiv în luna decembrie, când a semnalat că ar putea adopta două noi majorări în cursul anului 2019. Însă, în ultima perioadă, perspectivele economice s-au înrăutăţit ca urmare a volatilităţii de pe pieţele financiare şi a semnalelor că ritmul de creştere încetineşte peste hotare, inclusiv în China şi zona euro.