Conform estimării publicate marţi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie – septembrie 2015, o creştere anuală de 2,1%, faţă de un avans de 1,5% estimat luna trecută. Reducerea stocurilor nu a fost aşa agresivă cum s-a estimat iar economiştii se aşteaptă la o expansiune solidă în ultimul trimestru al anului, deoarece fundamentele rămân solide.
Analiştii se aşteptau la un avans de 2,1% al economiei americane în trimestrul trei din 2015, după o expansiune de 3,9% în precedentele trei luni.
Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 3% în trimestrul al treilea, faţă de un avans de 3,2% estimat anterior. Exporturile au înregistrat un avans de 0,9%, fiind afectate de aprecierea dolarului şi reducerea cererii pe plan internaţional.
Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013.
Din decembrie 2008, Comitetul de politică monetară al Fed menţine dobânda de referinţă între 0% şi 0,25%. ‘Dacă economia evoluează aşa cum ne aşteptăm, condiţiile economice vor face adecvată la un moment dat anul acesta o majorare a ratei dobânzii, proces care va însemna normalizarea politicii monetare’, a afirmat recent preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen.