SUA: Rusia a ajutat separatiştii ucrainieni la doborârea zborului Malaysia Airlines

Administraţia Obama a prezentat marţi imagini captate din satelit, împreună cu alte informaţii culese de serviciile secrete, ce arată atât complicitatea Rusiei la doborârea avionului malaezian Boeing 777 de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, cât şi livrările de armament rusesc către aceştia, scrie publicaţia Washington Post.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 14:02
SUA: Rusia a ajutat separatiştii ucrainieni la doborârea zborului Malaysia Airlines

Oficialii din serviciile secrete americane au vorbit despre identificarea cu ajutorul senzorilor a traiectoriei urmate de racheta (cel mai probabil de tipul Buk) ce a doborât avionul malaezian, despre urmele pe resturile aparatului ce indică impactul cu un proiectil şi despre interceptarea unor convorbiri telefonice în care separatiştii confirmă doborârea avionului, unele dintre fotografiile şi informaţiile prezentate fiind adunate şi de pe site-urile de socializare.

Pe lângă datele legate de catastrofa aviatică, responsabilii americani au prezentat şi imagini cu o instalaţie militară extinsă pe care armata rusă a amplasat-o în apropierea oraşului Rostov, unde din luna iunie s-a observat o sporire a prezenţei de vehicule ale armatei ruse. Ei estimează că această bază este principalul centru de antrenament şi de aprovizionare cu echipamente militare a insurgenţilor din estul Ucrainei. Oficialii de la Washington afirmă că aceştia au primit în ultima vreme din Rusia tot mai multe tancuri, lansatoare de rachete şi alte categorii de arme.

Spionajul american a mai sesizat că Rusia furnizează rebelilor echipamente militare identice cu cele aflate în dotarea armatei ucrainene şi în acest scop a repus în funcţiune chiar şi unele tancuri vechi scoase din uz, Moscova încercând astfel să disimuleze ajutorul militar pe care-l acordă separatiştilor.

Analiştii CIA şi ai celorlalte servicii secrete americane continuă să examineze informaţiile legate de prăbuşirea avionului malaezian, însă reprezentanţii acestora consideră că datele evaluate până în prezent indică doborârea acestuia de către separatiştii pro-ruşi. De asemenea, scenariul sugerat de Moscova, şi anume că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană, este în opinia aceloraşi oficiali ‘neplauzibil’, întrucât serviciile secrete americane au confirmat că armata ucraineană nu avea activate sisteme de rachete ce puteau lovi la acel moment un avion în zona unde a fost doborât aparatul malaezian.

Întrebaţi despre motivul care ar fi condus la doborârea Boeingului, care în mod normal nu ar fi trebuit să fie o ţintă a separatiştilor, oficialii americani au enunţat ca posibilă ipoteză slaba pregătire a combatanţilor în folosirea rachetelor sol-aer Buk, existând posibilitatea ca ei să nu fi primit din Rusia şi sistemele radar care permit deosebirea avioanelor civile de cele militare, ori să nu fi fost suficient de bine antrenaţi în folosirea lor. Astfel, după cum reiese din convorbirile interceptate de spionajul american, rebelii au crezut că au atacat un avion al armatei ucrainene, ei reuşind de altfel în ultimele săptămâni să doboare mai multe astfel de aparate.

Pe de altă parte, reprezentanţii serviciilor secrete americane au susţinut că, înaintea doborârii avionului malaezian, acestea nu au ştiu de livrarea sistemelor antiaeriene Buk către separatiştii rusofoni. 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...