„Importanţa liberei circulaţii a persoanelor trebuie avută în vedere atunci când construim acest nolu parteneriat trans-atlantic între Europa şi SUA, în negocierile TTIP”, a apreciat Rosapepe.
Fostul ambasador a subliniat că, în mod evident, SUA şi UE au tradiţii diferite culturale şi economice în aceste negocieri.
El a subliniat că Europa şi-a creat o înţelegere a principiului că libera circulaţie a persoanelor însoţeşte libera circulaţia a bunurilor, serviciilor şi capitalului.
„SUA au fost mai puţin dispuse să accepte acest aspect. Noi, la Washington, avem o mare dezbatere acum privind imigraţia şi suntem mai puţin deschişi la aceasta, dar, surprinzător sau nu pentru dumneavoastră, SUA este în curs de a se deplasa şi ea către înţelegerea europeană a importanţei liberei circulaţii a persoanelor şi cred că ar fi foarte constructiv pentru impactul mai larg al TTIP asupra întregii regiuni euro-atlantice şi a noului Drum al mătăsii, chiar dacă este o evoluţie foarte treptată şi graduală”, a mai spus acesta.
Senatorul PSD Mircea Geoană s-a declarat de acord cu aprecierile fostului ambasador al SUA privind diferitele culturi şi tradiţii.
„Libera circulaţie a oamenilor a fost un aspect în care Uniunea Europeană a fost mai deschisă şi este, totodată o zonă sensibilă. Existã diferite abordări cu privire la aspectele sociale, în special în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor. Este un aspect sensibil. Ce este de fãcut cu organismele modificate genetic, utilizarea hormonilor, cu privire la diferitele standarde pentru alimente? Nu sunt doar aspecte economice ci şi aspecte care ţin de cultură, de economie şi cred că va fi o zonă dificilă, în care negociatorii trebuie să găsească un compromis”, a spus Geoană.