SUA se declară angajate să ajute la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei invazii a Rusiei în Ucraina

Statele Unite sunt angajate să depună toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei potenţiale acţiuni militare a Rusiei în Ucraina şi ia în considerare toate scenariile, inclusiv o eventuală criză energică şi o posibilă criză a refugiaţilor ucraineni în România, a afirmat miercuri, la Bucureşti, Derek Chollet, consilier politic în cadrul Departamentului de Stat al SUA, care în acelaşi timp s-a declarat "impresionat" de nivelul pregătirilor pe care i le-au prezentat oficialii români.
AGERPRES - joi, 10 feb. 2022, 09:04
SUA se declară angajate să ajute la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei invazii a Rusiei în Ucraina

„Avem o serie de îngrijorări (în legătură cu o potenţială escaladare a crizei ucrainene -n.r.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins că guvernul român înţelege provocările. Noi, în SUA, o facem. Şi suntem angajaţi să lucrăm împreună la planurile de intervenţie pentru situaţii neprevăzute şi, dacă acestea s-ar întâmpla, să lucrăm împreună pentru a le aborda”, a declarat Chollet la o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, în cadrul unei vizite la Bucureşti ca parte a unui turneu în Europa.

„Sunt foarte impresionat de nivelul pregătirilor pe care le-am auzit astăzi de la colegii de la Bucureşti. Guvernul român analizează diferitele planuri de intervenţie pentru situaţii neprevăzute. Avem de-a face cu provocări complicate. Trebuie să ne gândim împreună la diferitele direcţii în care poate evolua această criză (ucraineană), inclusiv la ce este mai rău. Discutăm despre eforturile de a încerca să evităm să se întâmple ce este mai rău, dar e clar că trebuie să fim pregătiţi”, a mai spus Derek Chollet, principalul consilier al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

El a precizat că parte din aceste eforturi sunt şi cei aproximativ 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge în România în următoarele zile. Chollet a subliniat că sosirea noilor soldaţi americani în România este „o dovadă a angajamentului nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO” şi a eforturilor mari pe care SUA şi România le depun de peste un deceniu în privinţa cooperării militare.

Chollet a declarat de asemenea că a discutat cu oficialii români despre riscul unei crize a refugiaţilor ca urmare a unei potenţiale acţiuni militare ruse în Ucraina, precizând că SUA şi aliaţii lor europeni iau în considerare şi scenariul unei astfel de crize „la scară mare”.

Totodată, el a spus că a avut „discuţii bune” cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre ce s-ar putea întâmpla dacă ar apărea o criză energetică în România şi în Europa, iar alimentarea cu gaz ar fi întreruptă sau tăiată, din cauza unei invazii a Rusiei în Ucraina.

„Am discutat despre ce poate face lumea pentru a ajuta România să se asigure că poate depăşi astfel de provocări. Toţi ne gândim la asta, pentru că preţurile ridicate la energie ne pot afecta pe toţi”, a adăugat el.

„Lucrăm intens cu colegii din întreaga lume care pot ajuta România şi alte state în cazul unei crize energetice ca urmare a unei acţiuni militare a Rusiei”, a mai spus Chollet.

Oficialul american a precizat că a avut întâlniri la Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Preşedinţie şi Ministerul Energiei.

„Discuţiile au fost foarte bune. Am vorbit despre crizele actuale, dar şi despre parteneriatul pe care îl avem şi ambiţiile pentru viitor, nu doar pentru următoarele săptămâni şi luni, ci şi despre următorii 25 de ani”, a spus el.

Totodată, Chollet a reiterat că SUA şi aliaţii lor lucrează la întărirea rezistenţei Ucrainei, pentru ca aceasta să devină mai puternică şi mai eficientă militar.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a face şi societatea ucraineană mai rezistentă şi pentru a ajuta la nevoile mari pe care ea le are şi le-ar putea avea şi în viitor”, a adăugat mâna dreaptă a şefului diplomaţiei americane, care, înaintea vizitei de miercuri în România, s-a aflat în Bulgaria.

El a dat asigurări că SUA sunt dispuse să discute cu Rusia despre subiecte de interes reciproc, pentru a reduce tensiunile privind Ucraina, dar a atras atenţia că „unele chestiuni nu se discută”.

„Politica uşilor deschise a NATO nu va fi reconsiderată. Nu vom permite niciunei ţări, şi în special Rusiei, să stabilească soarta Ucrainei. SUA sunt mândre de relaţia pe care au construit-o cu partenerii lor din NATO pe flancul estic în ultimii 25 de ani şi nu vom da înapoi”, a afirmat Chollet.

Reprezentantul Departamentului de Stat a reiterat totodată că SUA lucrează îndeaproape cu partenerii săi din Europa şi din alte părţi ale lumii pentru a se asigura că Rusia va suferi consecinţe dure şi rapide dacă nu va alege calea diplomaţiei şi va continua să amplifice tensiunile şi va invada Ucraina.

„Nu pot face speculaţii despre cum va afecta asta (pregătirea sancţiunilor – n.r.) calculele lui Putin (…) şi despre cum îi va influenţa comportamentul. Dar am spus clar că aceste consecinţe vor veni rapid şi vor fi resimţite de Rusia şi de poporul rus. Este maximul pe care îl putem face”, a subliniat oficialul american.

El a spus că sunt greu de ghicit intenţiile preşedintelui rus prin presiunea pe care o face în prezent asupra Ucrainei şi a Occidentului, dar a dat asigurări că „uşa NATO va rămâne deschisă”.

„Nicio ţară nu ar trebui să poată controla alegerile altei ţări în privinţa alianţelor. Este vorba de principii fundamentale. Nu are legătură doar cu Ucraina şi Europa, ci este vorba de legea internaţională şi ordinea internaţională. Este vorba despre ceva mai mult decât o dispută teritorială într-o anumită parte a lumii”, a mai declarat Chollet.

El a dat asigurări că SUA nu sunt interesate de reorganizarea arhitecturii de securitate în Europa.

„Am spus clar asta în răspunsul pe care l-am dat (la solicitarea) Moscovei acum câteva săptămâni. Acesta este şi răspunsul NATO. Nu am primit încă răspunsul complet din partea Moscovei. Aşteptăm să îl vedem înainte de a decide următorii paşi din punct de vedere diplomatic”, a explicat el.

Chollet a evitat să spună dacă SUA mai consideră iminentă o invazie a Rusiei în Ucraina. „Nu ştim când vor acţiona. Evaluarea noastră este că Putin nu s-a decis dacă să acţioneze sau nu. Dar Rusia are destule capacităţi desfăşurate (la graniţa cu Ucraina – n.r.) pentru o acţiune militară (…), dacă alege să facă asta”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei americane.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...