SUA se opun unei creşteri semnificative a lichidităţii FMI – Reuters

Opoziţia Statelor Unite ar urma să împiedice săptămâna aceasta Fondul Monetar Internaţional să îşi folosească unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a ajuta statele membre să lupte cu noul coronavirus, o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), susţine Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 15 apr. 2020, 06:45
SUA se opun unei creşteri semnificative a lichidităţii FMI - Reuters
Această măsură, similară cu tipărirea de noi bani de către o bancă centrală, a fost susţinută de economişti, miniştri de Finanţe şi ONG-uri, în ideea de a putea furniza noi lichidităţi în valoare de până la 500 de miliarde de dolari celor 189 de state membre ale FMI. Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

O nouă acţiune de acest fel ar oferi mai multă flexibilitate pentru cele aproximativ 100 de ţări care au solicitat împrumuturi şi granturi în regim de urgenţă de la FMI, precum şi noi finanţări pentru ţările cu o povară nesustenabilă a datoriei, cum este Argentina.

Oficialii din sectorul financiar ar urma să dezbată acest subiect cu prilejul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna aceasta, însă mai multe surse din apropierea discuţiilor au declarat, pentru Reuters, că Statele Unite, cel mai mare acţionar de la FMI, se opun vehement unei noi alocări de DST. Potrivit surselor, administraţia Trump se opune ideii de a oferi unor ţări, precum Iranul sau China, noi resurse în valoare de miliarde de dolari, fără nicio condiţie. În schimb, Trezoreria SUA ar prefera ca FMI să se concentreze pe utilizarea resurselor sale existente, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, pentru a ajuta statele membre să răspundă la criza sanitară.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai amplă decât Marea Recesiune din 2008 şi 2009, ducând la o contracţie a economiei mondiale cu 3% în 2020.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, este unul dintre cei care s-au pronunţat în favoarea unei noi alocări de DST în valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari.

„A fost un succes în 2009 în oferirea de lichiditate şi ar trimite un semnal puternic pieţelor”, a spus Le Maire.

La rândul său, profesorul Joseph Stiglitz, fost economist şef la Banca Mondială, a apreciat că o nouă alocare de DST nu îi va costa nimic pe contribuabilii americani.

„Şi dacă putem ajuta pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, se va răsfrânge şi asupra noastră în termeni de sănătate şi revenire economică”, a explicat Joseph Stiglitz.

Deşi recunosc că este puţin probabil ca, în cursul acestei săptămâni, să se ajungă la un acord privind o nouă alocare de DST, oficialii FMI mizează pe răbdare în speranţa că vor reuşi să îi convingă pe oficialii Trezoreriei SUA de avantajele unei astfel de măsuri.

„Nimic nu este exclus”, a afirmat economistul şef al FMI, Gita Gopinath.

În perioada 15-19 aprilie, la Washington, vor avea loc reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale, care în acest an vor avea un format virtual din cauza pandemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au suferit o lovitură săptămâna trecută, în special bitcoin, care a scăzut cu 5%, deoarece datele privind cheltuielile de consum personal PCE, indicele preferat al Fed pentriu......
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Marți, 1 aprilie 2025, vor intra în circulație primele autobuze electrice în Galați, informează luni Primăria orașului ...
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. ...
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...