„Retragerea forţelor şi a echipamentelor americane de la baza aeriană 201 de la Agadez s-a încheiat”, a făcut cunoscut într-un comunicat comandamentul militar american pentru Africa, Africom.
Retragerea soldaţilor americani din Niger este o exigenţă a regimului militar aflat la putere în ţara din Sahel. La începutul lui iulie, soldaţii americani de la baza din Niamey au părăsit cu toţii ţara, unde mai rămăseseră circa 200 de elemente ale bazei de drone de la Agadez, în nord.
Retragerea de la Agadez a început în mai, iar „în următoarele săptămâni va continua coordonarea între forţele armate americane şi cele din Niger pentru a se asigura că retragerea totală se efectuează aşa cum este prevăzut”, a menţionat Africom, fără a preciza dacă au mai rămas soldaţi sau doar echipamente.
Statele Unite s-au implicat în Niger pentru a lupta împotriva jihadiştilor care lansează cu regularitate atacuri sângeroase în ţara africană. În martie a.c., regimul militar de la Niamey instalat la putere după lovitura de stat din 26 iulie 2023 a denunţat însă parteneriatul cu SUA.
SUA şi aliaţii lor s-au văzut nevoiţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane în urma loviturilor de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă plecarea din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele luni, în timp ce forţele franceze au fost alungate din Mali şi Burkina Faso.
Guvernul militar de la Niamey a anulat de asemenea, după 11 ani, misiunea civilă a UE de construire a capacităţii (EUCAP) în Niger, desfăşurată pentru a sprijini forţele de securitate în lupta contra traficului de droguri, arme şi persoane.
În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu naţiunile africane, prezentând Moscova drept o ţară prietenoasă fără un trecut colonial pe continent.
Sursa foto: Flickr