SUA și-au incheiat retragerea militarilor din Niger

Statele Unite ale Americii şi-au încheiat retragerea din baza de la Agadez, ultima de care dispuneau în Niger, de unde regimul militar instalat la putere acum circa un an le-a cerut să plece, a anunţat luni armata americană, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 aug. 2024, 21:39
SUA și-au incheiat retragerea militarilor din Niger

„Retragerea forţelor şi a echipamentelor americane de la baza aeriană 201 de la Agadez s-a încheiat”, a făcut cunoscut într-un comunicat comandamentul militar american pentru Africa, Africom.

Retragerea soldaţilor americani din Niger este o exigenţă a regimului militar aflat la putere în ţara din Sahel. La începutul lui iulie, soldaţii americani de la baza din Niamey au părăsit cu toţii ţara, unde mai rămăseseră circa 200 de elemente ale bazei de drone de la Agadez, în nord.

Retragerea de la Agadez a început în mai, iar „în următoarele săptămâni va continua coordonarea între forţele armate americane şi cele din Niger pentru a se asigura că retragerea totală se efectuează aşa cum este prevăzut”, a menţionat Africom, fără a preciza dacă au mai rămas soldaţi sau doar echipamente.

Statele Unite s-au implicat în Niger pentru a lupta împotriva jihadiştilor care lansează cu regularitate atacuri sângeroase în ţara africană. În martie a.c., regimul militar de la Niamey instalat la putere după lovitura de stat din 26 iulie 2023 a denunţat însă parteneriatul cu SUA.

SUA şi aliaţii lor s-au văzut nevoiţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane în urma loviturilor de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă plecarea din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele luni, în timp ce forţele franceze au fost alungate din Mali şi Burkina Faso.

Guvernul militar de la Niamey a anulat de asemenea, după 11 ani, misiunea civilă a UE de construire a capacităţii (EUCAP) în Niger, desfăşurată pentru a sprijini forţele de securitate în lupta contra traficului de droguri, arme şi persoane.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu naţiunile africane, prezentând Moscova drept o ţară prietenoasă fără un trecut colonial pe continent.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
România înregistrează 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cu 17 mai puţine faţă de finele lunii august, când au fost confirmate 64 la nivel naţional, a anunţat, luni,......
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: Guvernul german a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, ...
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici de reciclare”
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici ...
Data limită pentru înscrierile în prima rundă de atragere de fonduri în cadrul programului "Fabrici de reciclare", finanţat ...
Cererea mondială de heliu se va dubla până în 2035, ca urmare e evoluției industriei semiconductorilor – raport IDTechEx
Cererea mondială de heliu se va dubla până în 2035, ca urmare e evoluției industriei semiconductorilor – raport ...
Cererea globală de heliu este posibil să se dubleze până în 2035, susţinută de o creştere a cererii venită din partea ...