În primele rânduri ale diferendelor dintre cele două ţări figurează conflictele de suveranitate dintre China şi ţări din Asia de Sud-Est în Marea Chinei de Sud.
Washingtonul a avertizat Beijingul că toate căile maritime trebuie să rămână ‘deschise’ pentru comerţul mondial.
Înalţi oficiali ai celor două ţări s-au reunit la Washington, începând de luni seara, pentru cea de-a 7-a ediţie a ‘dialogului strategic şi economic SUA/China’, co-prezidat de vicepreşedintele SUA Joe Biden, de secretarul de stat american John Kerry, de vicepremierul chinez Wang Yang şi de consilierul de stat chinez Yang Jiechi, responsabil pentru politică externă.
China şi SUA trebuie să evite ‘orice formă de confruntare’ şi, dimpotrivă, să continue să lucreze la ameliorarea relaţiilor lor, a pledat, marţi, vicepremierul chinez Wang Yang. Acesta a declarat că ‘dialogul este întotdeauna preferabil confruntării’, exprimându-şi convingerea că cele două ţări, prezentate adesea drept adversare şi rivale, ‘se află pe drumul cel bun’.
Cu toate acestea, oficialul chinez a recunoscut că ‘în unele dosare’ cele două cele mai mari economii ale lumii nu au ajuns la un ‘consens’.
În acest context, Biden a îndemnat China să continue un dialog ‘sincer şi direct’ cu SUA. Însă, referitor la Marea Chinei de Sud, regiune strategică şi potenţial bogată în hidrocarburi, vicepreşedintele american a atenţionat că toate căile maritime trebuie să rămână ‘deschise şi protejate’, pentru a facilita comerţul mondial.
‘Ţările care abandonează diplomaţia şi uzează de constrângere şi intimidare pentru a reglementa diferendele, sau care închid ochii în faţa agresiunii altor ţări, nu fac decât să genereze instabilitate’, a atenţionat Joe Biden.
În acelaşi timp, el a calificat China drept ‘partener’ în mai multe probleme, între care şi schimbările climatice.