SUA şi Coreea de Sud au început negocieri asupra pactului nuclear

Coreea de Sud şi Statele Unite au început luni negocieri asupra modificării pactului lor nuclear civil, Seulul dorind să obţină dreptul de a produce propriul combustibil nuclear, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 10:57

Acordul aflat în vigoare, semnat în 1974, expiră în 2014, însă a fost prelungit cu doi ani, în aprilie, în absenţa unui progres în privinţa cererii Seulului de a recupera bare de combustibil.

Coreea de Sud vrea să obţină anularea interdicţiei de a produce combustibil nuclear destinat alimentării centralelor sale nucleare. Washingtonul refuză, de teama proliferării nucleare în regiune.

Retratarea nucleară creează stocuri de plutoniu ce poate să fie utilizat la fabricarea de arme nucleare.

Washingtonul „este hotărât să găsească soluţii tehnice şi economice care să consolideze relaţia” dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, a declarat Thomas Countryman, un adjunct al secretarului american însărcinat cu Securitatea Internaţională şi Neproliferarea, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.

La rândul său, negociatorul sud-coreean Park Ro-byug apreciază că rolul de „pivot” pentru pacea şi stabilitatea regiunii Asia jucat de relaţia dintre cele două ţări autorizează Washingtonul să lase un pic de la el în această problemă.

Coreea de Sud a propus tratarea pirolitică, o tehnică ce provoacă mai puţine temeri referitoare la proliferare, deoarece plutoniul rămâne amestecat cu materiale de fisiune mai puţin periculoase.

Seulul vrea să poată să producă singur combustibil pentru cele 23 de reactoare nucleare, care furnizează o treime din electricitatea utilizată de ţară.

Pe de altă parte, Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear. Ea a procedat în februarie la al treilea test nuclear.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...