SUA şi trei ţări europene au depus la AIEA o rezoluţie în care îi cer Iranului să coopereze – surse

SUA şi cele trei ţări europene membre ale acordului asupra programului nuclear iranian (Regatul Unit, Franţa şi Germania) au depus la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o rezoluţie în care critică Teheranul pentru refuzul lui de a coopera, informează marţi AFP, citând surse diplomatice.
AGERPRES - mar, 07 iun. 2022, 12:31
SUA şi trei ţări europene au depus la AIEA o rezoluţie în care îi cer Iranului să coopereze - surse

„Textul a fost depus în timpul nopţii”, a declarat pentru agenţia de presă franceză un diplomat european, informaţie confirmată de asemenea de o a doua sursă.

Această rezoluţie critică, prima după iunie 2020, îndeamnă Iranul să „coopereze” cu AIEA şi se concentrează pe dosarul privind urme de uraniu îmbogăţit găsite la trei situri nedeclarate în această ţară.

Data votului asupra rezoluţiei încă nu este cunoscută, însă, potrivit unuia dintre diplomaţi, acesta ar putea avea loc joi.

Într-o declaraţie făcută luni, la Viena, în deschiderea unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a deplâns absenţa de răspunsuri „tehnic credibile” din partea Republicii Islamice. „Sper că, în urma deliberărilor din această săptămână, ne vom angaja să rezolvăm problema odată pentru totdeauna, pentru că ea nu va dispărea”, a subliniat responsabilul în faţa presei.

În paralel, negocierile pentru resuscitarea acordului din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bombe nucleare sunt suspendate din martie. Iranul dezminte că ar avea astfel de intenţii.

Washingtonul s-a retras din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, care considera textul insuficient şi a restabilit ulterior sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce a dus la o delimitare a acestuia din urmă faţă de acord.

Rezoluţia evită să condamne Iranul în mod ferm, pentru a lăsa uşa deschisă dialogului, potrivit unor experţi intervievaţi de AFP.

Teheranul a criticat luni o iniţiativă „neconstructivă”, susceptibilă să aibă „un impact negativ atât asupra orientării generale a cooperării (Iranului) cu AIEA, cât şi asupra negocierilor”, potrivit lui Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.

China şi Rusia, alte două state implicate în acordul asupra programului nuclear iranian, şi-au exprimat opoziţia. Ambasadorul rus Mihail Ulianov a denunţat pe Twitter o acţiune „contraproductivă”, la care Moscova „nu se va asocia în niciun caz”.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de......
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE, ora 11
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...