Departamentul de Stat este întrebat de mai multe zile de presa internaţională despre situaţiile aparent paradoxale ale fostului şef de stat arab Hosni Mubarak (1981-2011) şi fostului preşedinte islamist destituit Mohamed Morsi (2012-2013).
Primul a fost îndepărtat de la putere în februarie 2011, condamnat şi încarcerat, după care a fost eliberat şi plasat sub arest, joi, într-un spital militar din Cairo. Celălalt, ales în mod democratic în primăvara lui 2012, a fost destituit de către armată pe 3 iulie şi este deţinut în secret.
„În ceea ce priveşte procesul lui Mubarak, am spus de mult timp că este vorba despre o problemă juridică internă egipteană”, a tăiat-o scurt Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, trimiţându-i pe jurnalişti spre Guvernul egiptean.
În ceea ce îl priveşte pe Morsi, „poziţia noastră este aceeeaşi: nu credem că ar trebui să existe un proces pentru eliberarea sa”, a declarat Psaki.
„Ne-am exprimat frecvent preocupările pe tema arestărilor arbitrare. Pentru ca să existe un proces politic unificator (în Egipt), credem că este necesar ca toate părţile să participe la acesta”, a pledat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.
Washingtonul a reprezentat un sprijin de neclintit timp de 30 de ani pentru regimul autoritar al lui Mubarak. În urma „primăverii arabe”, în 2011, Statele Unite au acceptat, anul trecut, alegerea lui Morsi şi l-au îndemnat timp de un an la reforme democratice şi economice. Însă Washingtonul nu a calificat vreodată înlăturarea sa de la putere drept „lovitură de stat” militară.