SUA ştiau din 2012 că securizarea armelor chimice în Siria necesită intervenţia a 75.000 de militari

Economica.net
05 09. 2013
0706_syria_general_defects_full_600_17312900

Comandamentul Central american a ajuns la acest număr de militari din cadrul forţelor terestre în cadrul unei serii de scenarii, scrise în urmă cu peste 18 luni, cu privire la opţiunile militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, cu mult timp înainte ca Statele Unite să confirme că dictatorul sirian a utilizat aceste arme împotriva unor facţiuni rebele pe teritoriul ţării.

„Raportul există şi a fost pregătit la solicitarea consultanţilor în domeniul Securităţii Naţionale”, a declarat miercuri, pentru publicaţie, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Departamentului Apărării, la curent cu solicitarea. „DoD (Departamentul Apărării) a cheltuit mult timp şi resurse cu întocmirea documentului. Toată lumea a înţeles că nu este un exerciţiu inutil şi că, eventual, vom fi trimişi să luăm (gazele) VX şi sarin, aşa că s-au efectuat numeroase diligenţe”, a precizat el.

Dificultăţile logistice de preluare a controlului asupra infrastructurii chimice de război siriene contrastează cu textul unei rezoluţii adoptate miercuri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american şi cu asigurările oferite de secretarul de Stat John Kerry ambelor Camere ale Congresului. Rezoluţia „nu autorizează folosirea forţelor armate americane terestre în Siria în operaţiuni de luptă”.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului a preluat, pe 20 august, această estimare cu privire la trupe, citând un material CNN din 22 februarie 2012. Postul cita atunci oficiali de la Pentagon care afirmau că securizarea instalaţiilor chimice va fi extraordinar de dificlă şi ar putea necesita trupe terestre mai numeroase decât se aflau la vremea respectivă în Afganistan.

De asemenea, un raport al Parlamentului britanic, publicat în iulie, afirma că „nu există îndoieli în rândul comunităţii britanice de informaţii cu privire la faptul că regimul sirian deţine depozite vaste” de agenţi chimici de uz militar..

Serviciului de Cercetare al Congresului american sublinia, în raport, asupra unor îngrijorări cu privire la posibilitatea ca „Siria să transfere arme chimice (mişcării şiite) Hezbollah în Liban”, apreciind totodată că sunt necesare numeroase trupe americane în ţară, în primele zile ale unui atac militar.

Casa Albă a confirmat, zece zile mai târziu, că „Guvernul sirian a efectuat un atac cu arme chimice în suburbiile Damascului pe 21 august”. O estimare preliminară potrivit căreia în atac au fost ucise cel puţin 1.429 de persoane, inclusiv 426 de copii, a constituit baza solicitării de către preşedintele Obama a unei autorizări din partea Congresului pentru o serie de atacuri aeriene „chirurgicale”, de pedepsire a regimului.