SUA sunt îngrijorate de ţările care „orchestrează” achiziţii de companii americane

Unul sau mai multe guverne străine şi-au îndrumat companiile să cumpere tehnologii americane de importanţă majoră printr-o "strategie coordonată", potrivit unei comisii responsabile de supravegherea achiziţiilor de active americane importante de către investitori străini, citaţi de Financial Times.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 08:33
SUA sunt îngrijorate de ţările care

Concluziile raportului Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA (Cfius) reprezintă un semn al îngrijorării tot mai mari din administraţia Obama referitor la motivele din spatele acestor achiziţii.

Dovezi ale unui astfel de „comportament suspect” ar putea include modele ale unor tentative sau achiziţii, precum şi „stimulente strict direcţionate ale unor guverne străine”, precum granturi, împrumuturi sau scutiri de taxe companiilor care cumpără active americane.

Trezoreria SUA, care coordonează Cfius, nu a furnizat detalii despre ţările suspectate de coordonare cu companii în privinţa achiziţiilor. Un raport secret transmis Congresului oferă informaţii în susţinerea acestor concluzii, potrivit Trezoreriei.

„Spun: «Ştim că faceţi asta şi suntem atenţi la voi». Să ştiţi că unele (achiziţii, n.r.) nu vor fi aprobate”, a declarat Jamie Garelick, fost adjunct al procurorului general în timpul administraţiei Clinton.

Raportul Cfius, acoperind tranzacţii din 2011, vine în contextul unei activităţi intense la agenţie, responsabilă de supravegherea trazacţiilor importante în care sunt implicaţi străini.

Administraţia Obama a blocat în octombrie, pentru prima dată în peste două decenii, planurile de achiziţii ale unei companii chineze, stârnind acuzaţii de discriminare politică. Comisia nu a decis, încă, asupra planurilor de achiziţie de către compania petrolieră chineză Cnooc a producătorului canadian de petrol Nexen, care are de asemenea ative în SUA. O decizie era aşteptată în noiembrie.

Potrivit raportului, ţările de origine ale celor mai multe companii implicate în tranzacţii cu tehnologie critică au fost în 2011 Marea Britanie, cu 30 astfel de tranzacţii, urmată de Franţa, Japonia, Canada, Olanda, Germania şi Israel, fiecare cu cte 5 tranzacţii. China ar fi fost legată de 4 astfel de tranzacţii.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...