Votată în 2010, reforma Fondului Monetar Internaţional menită să sporească ponderea ţărilor în curs de dezvoltare şi să tripleze valoarea resurselor permanente ale acestuia /cote-părţi/, este suspendată de mai multe luni din cauza unei ratificări parlamentare ce trenează în SUA, principalele contributoare ale instituţiei financiare internaţionale, scrie AFP.
Pentru a intra în vigoare, acest text are nevoie de aprobarea a 113 din cele 188 de state membre, reprezentând 85% din drepturile de vot din cadrul consiliului de administraţie al FMI. Ratificarea Statelor Unite ale Americii şi cele 16,7% drepturi de vot ale acestora sunt singurele care mai lipsesc din acest tablou.
‘Lucrăm în mod activ cu Congresul pentru a obţine o lege care să implementeze reforma FMI din anul 2010‘, a declarat subsecretarul de stat al Trezoreriei însărcinat cu problemele internaţionale, dna Lael Brainard, fără a face şi alte precizări cu privire la un eventual calendar.
‘Adoptarea reformei cotelor-parte este importantă pentru a ne permite să ne menţinem leadershipul solid şi influenţa în cadrul Fondului’, a explicat ea, într-o conferinţă de presă, adăugând că SUA au un mare ‘interes’ în a consolida această instituţie fondată prin Acordurile de la Bretton Woods.