SUA „toarnă gaz pe foc” trimiţând noi arme Ucrainei, acuză Rusia

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că "toarnă gaz pe foc", după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.
AGERPRES - mie, 01 iun. 2022, 15:01
SUA

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, scrie Agerpres.

„Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc”, a subliniat el.

Negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova stagnează de la sfârşitul lunii martie, când Rusia şi-a retras trupele din jurul Kievului şi a anunţat că îşi va concentra eforturile în estul Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden a scris marţi într-un articol pentru The New York Times că ţara sa „va furniza ucrainenilor sisteme cele mai avansate şi muniţii care să le permită să lovească cu mai multă precizie obiective cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe, acestea sunt sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete multiple montate pe vehicule blindate uşoare, cu o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Nu a fost specificată nicio dată de livrare.

Miercuri, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a sugerat că aceste livrări ar putea creşte riscul unei confruntări directe între Washington şi Moscova.

„Toate livrările de arme, care continuă şi cresc, măresc riscurile unei astfel de evoluţii”, a declarat el, citat de agenţia de presă RIA Novosti, preluată de AFP.

Printre altele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat miercuri că Rusia ia măsuri pentru „a minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rus, decis de Uniunea Europeană pentru a pedepsi Moscova pentru ofensiva ei în Ucraina.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi şi pentru întreaga piaţă globală a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecinţele negative”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Moscova şi-ar putea redirecţiona exporturile pentru a limita propriile pierderi, a explicat el.

„Suntem potenţial în pragul unei crize alimentare foarte profunde legate de introducerea de restricţii ilegale împotriva noastră şi de acţiunile autorităţilor ucrainene care au minat căile spre Marea Neagră şi nu trimit cereale de acolo în ciuda faptului că Rusia nu împiedică în niciun fel”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor miercuri în conferinţa telefonică, citat de Reuters.

Printre altele, el a mai spus că Rusia nu exclude o întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar că orice astfel de discuţii trebuie pregătite în prealabil.

Munca la un document de pace cu Ucraina s-a oprit demult şi nu a repornit, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, oamenii din regiunile ucrainene ocupate de ruşi Herson, Zaporojie şi Donbas trebuie să decidă propriul viitoar şi Kremlinul nu se îndoieşte că ei vor lua „cea mai bună decizie”. Ucraina a declarat anterior că anexarea acestor regiuni de către Rusia ar pune capăt discuţiilor de pace între cele două părţi, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...