SUA trimit un al doilea portavion „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului”
Anunțul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Conform acestuia, portavionul USS Eisenhower şi navele sale de escortă se vor alătura grupului naval deja desfăşurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.
Astfel va fi semnalat „angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de securitatea Israelului şi hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a adăugat Lloyd Austin.
Secretarul american al Apărării a anunţat încă de marți că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval ce include portavionul USS Gerald R. Ford.
Totodată, preşedintele american, Joe Biden, le-a spus premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Statele Unite sunt preocupate de protecţia civililor în conflictul dintre Hamas şi Israel.
Conform AFP, în cursul unui apel telefonic cu prim-ministrul Netanyahu, „preşedintele Biden şi-a afirmat sprijinul pentru toate eforturile vizând protejarea civililor”.
Joe Biden a discutat la telefon şi cu Mahmoud Abbas pentru prima dată de la atacul sângeros al Hamas contra Israelului din 7 octombrie.
Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, printre care cel puţin 130 de cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie, au fost ucise în Israel de la atacul comis Hamas.
Peste 2.200 de palestinieni, în mare parte civili, printre care 724 de copii, au murit în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac, situat între Israel şi Egipt, şi peste 8.700 au fost răniţi, potrivit Hamas.
Statul israelian estimează că în jur de 150 de persoane, civili, militari şi străini, au fost răpite în cursul atacului comis de Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel. Sute de persoane rămân date dispărute, iar corpuri sunt în curs de identificare.
Israelul supune asediului enclava palestiniană Gaza, lipsind-o de apă, electricitate sau hrană şi a ordonat populaţiei să evacueze nordul teritoriului, unde este planificată o ofensivă terestră a armatei israeliene.
„Preşedintele Biden a discutat cu prim-ministrul (israelian Benjamin) Netanyahu despre coordonarea Statelor Unite cu Naţiunile Unite, Egiptul, Iordania, Israelul şi cu alte ţări din regiune pentru a se asigura că civilii nevinovaţi au acces la apă, hrană şi îngrijire medicală”, a menționat Casa Albă.
Casa Albă a indicat că preşedintele Biden a vorbit şi cu Mahmoud Abbas şi „a condamnat atacul brutal al Hamas contra Israelului”.
„Hamas nu apără dreptul poporului palestinian la demnitate şi autodeterminare”, i-a spus el.
În cursul discuţiei cu Abbas, Joe Biden s-a angajat să ofere „sprijinul său deplin” Autorităţii Palestiniene în eforturile sale de a aduce ajutor umanitar palestinienilor, „în special în Fâşia Gaza”.