SUA – Trump jubilează: „Nicio înţelegere secretă, nicio obstrucţionare, dezvinovăţire totală” (Concluziile Raportului Mueller)
„‘Nicio înţelegere secretă, nicio obstrucţionare, DEZVINOVĂŢIRE completă şi totală. PĂSTRAŢI AMERICA MĂREAŢĂ”, a fost primul comentariu postat pe Twitter de Donald Trump după aflarea conţinutului scrisorii adresate Congresului de Procurorul general William Bar, ce conţine concluziile raportului anchetei desfăşurate timp de aproape doi ani.
Potrivit reacţiei Casei Albe, constatările investigaţiei procurorului special Robert Mueller reprezintă o disculpare totală şi deplină a preşedintelui SUA, conform unui comunicat dat publicităţii de purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, citat de dpa.
„Procurorul special nu a găsit nicio înţelegere secretă şi nu a găsit nicio obstrucţionare. [Procurorul general] Barr şi [adjunctul Procurorului general] Rosenstein au mai stabilit că nu există nicio obstrucţionare (a justiţiei n.r.) Constatările Departamentului de Justiţie reprezintă o disculpare totală şi completă a preşedintelui Statelor Unite”, a spus Sanders.
Liderii Partidului Democrat cer publicarea completă a Raportului Mueller
Liderii Partidului Democrat din Congresul american au solicitat duminică seara publicarea completă a raportului procurorului special Robert Mueller, apreciind că Procurorul general William Barr, care a difuzat un rezumat conţinând concluziile anchetei, nu este „un observator neutru”, relatează AFP.
„Scrisoarea secretarului de justiţie Barr ridică la fel de multe întrebări pe câte răspunsuri oferă”, se arată într-un comunicat de presă comun al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi al liderului minorităţii democrate din Senat Chuck Schumer.
Cei doi democraţi au adăugat că este urgent ca raportul complet şi toate documentele conexe să fie făcute publice cât mai curând, evidenţiind că raportul nu îl disculpă pe Donald Trump în privinţa chestiunii sensibile a obstrucţionării justiţiei.
Jerry Nadler, un congresman democrat care conduce Comisia juridică din Camera Reprezentanţilor, a apreciat drept „preocupantă” decizia Departamentul de Justiţie, pe baza rezultatelor anchetei procurorului special Robert Mueller, de a nu lua măsuri în continuare împotriva preşedintelui Donald Trump. În opinia sa, William Barr datorează publicului mai multe informaţii despre motivul deciziei sale de a nu întreprinde paşi suplimentari împotriva preşedintelui SUA.
„Trebuie să existe o transparenţă deplină a ceea ce Mueller a constatat, pentru a nu-l disculpa pe preşedintele. Departamentul de Justiţie datorează publicului mai mult decât un scurt rezumat (4 pagini n.r.) şi decizia de a nu mai continua această activitate”, a scris Nadler pe Twitter, conform dpa.
Nadler a adăugat că Barr va fi chemat să depună mărturie în faţa Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor: „În lumina discrepanţelor foarte preocupante şi a decizie finale a Departamentului de Justiţiei după primirea raportului procurorului special, în care Mueller nu l-a disculpat pe preşedinte, îl vom chema pe procurorul general Barr să depună mărturie”.
Totodată, şi preşedintele Comisiei pentru Informaţii a Senatului, Richard Burr, a declarat duminică că Procurorul general William Barr ar trebui să comunice cât de mult cu putinţă din raportul Mueller.
Potrivit unui comunicat de presă, citat de Reuters, Burr a mai spus că echipa Comisiei pe care o conduce va definitiva audierile şi va prezenta un raport despre ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 „în următoarele săptămâni şi luni”.
Concluziile anchetei desfăşurate timp de aproape doi ani de echipa procurorului special Robert Mueller, descrisă în mod repetat de preşedintele Trump ca o „vânătoare de vrăjitoare”, constată absenţa unor elemente care să dovedească existenţa unei înţelegeri sau a unei coordonări între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova în scrutinul prezidenţial din 2016, transmit duminică agenţiile de presă internaţionale.
Principalele rezultate ale investigaţiei sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini adresată duminică Congresului de Procurorul general William Barr, care a primit vineri raportul.
„Consilierul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părţii ruse de a sprijini campania lui Trump”, potrivit documentului citat de dpa.
În scrisoare, Procurorul general Barr citează inclusiv din raportul Mueller: „Deşi acest raport nu conchide că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu îl exonerează în legătură cu o infracţiune separată de obstrucţionare a justiţiei”. Aşadar, în privinţa celei de-a doua chestiuni importante a dosarului, cea privind o presupusă obstrucţionarea a justiţiei de către preşedintele american, Robert Mueller nu a ajuns la o concluzie definitivă, notează AFP.
Barr a mai scris că, după examinarea constatărilor lui Mueller, probele „nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a comis un delict de obstrucţionare a justiţiei”, conform dpa.
Ancheta echipei procurorului special Robert Mueller a durat 675 de zile, perioadă în care s-au scurs public foarte puţine informaţii. Investigaţia a ţinut însă Statele Unite în suspans, situaţie ce aminteşte de afacerea Watergate care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon în august 1974.
Concluziile făcute publice duminică reprezintă o adevărată victorie pentru preşedintele american care a repetat constant că nu a existat nicio înţelegere secretă cu Rusia şi îi clarifică acestuia orizontul în perspectiva alegerilor din 2020.