SUA: Trump vrea să-şi ia revanşa pentru decretul său antiimigraţie în recursul de astăzi
Potrivit sistemului juridic al SUA, acest dosar care opune guvernului asociaţiile ce susţin că textul proiectului îi vizează în mod discriminatoriu pe musulmani va fi examinat după-amiază la Richmond, capitala Virginiei.
Date fiind importanţa şi sensibilitatea dosarului, curtea federală îşi va începe lucrările direct în şedinţa plenară, cu întregul său complet de judecată, fapt inedit în ultimul sfert de secol, potrivit AFP.
Aceşti înalţi magistraţi sunt în număr de 15, dar unul sau doi ar putea să se recuzeze din cauza unui posibil conflict de interese. Lista exactă urmează a fi comunicată luni dimineaţă.
Pentru Donald Trump şi avocaţii Ministerului american al Justiţiei, miza este de a convinge că restricţiile faţă de intrarea în SUA relevă intr-adevăr exercitarea autorităţii prezidenţiale.
Ei trebuie astfel să convingă că acest decret este ‘vital’ pentru securiatea naţională, un argument ce şi-a pierdut consistenţa în ultima vreme în care nu a existat vreun atentat jihadist în ţară.
Cea de-a doua versiune a decretului intenţionează să închidă temporar frontierile americane în faţa refugiaţilor din lumea întreaga şi cetăţenilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană, după ce prima versiune a textului menţionase şapte ţări.
Această măsură este cea mai controversată a preşedinţiei Trump, care afirmă cu regularitate, dar fără probe, că imigraţia agravează criminalitatea în SUA.
Ea a mobilizat un larg front al opoziţiei, în prima linie aflându-se state democrate, în special cele de pe coasta vestică a ţării unde preşedintele este deosebit de nepopular.
Printre criticii decretului figurează astfel organizaţii de apărare a refugiaţilor, militanţi pentru libertăţi, universităţi şi grupuri economice active în domeniul noilor tehnologii, care angajează mulţi străini.
La sfârşitul lunii ianuarie, prima versiune a acestui decret provocase o undă de şoc în lume şi un haos în aeroporturile americane, aplicarea sa fiind suspendată în 3 februarie de un judecător federal din Seattle, statul Washington.
A doua versiune a decretului, pe care cei care au redactat-o o prezintă ca fiind inatacabilă pe plan juridic, a fost blocată de un judecător din Hawaii şi un judecător din statul Maryland, din estul ţării.
De fiecare dată, Trump a denunţat o justiţie ‘politizată’ şi a anunţat că îşi va continua lupta, la nevoie până la Curtea Supremă, la preşedinţia căreia a numit recent un judecător conservator.
Sentinţa din Hawaii va fi examinată în recurs într-o săptămână la Seattle de un complet format din trei judecători federali.
Curtea de Apel din Richmond va examina decizia din 16 martie a judecătorului din Maryland, Theodore Chuang, care a suspendat decretul, ţinând cont în special de retorica antimusulmană a lui Donald Trump din campania sa electorală.
Judecătorul Chuang a fost sesizat de o coaliţie a unor organizaţii de apărare a libertăţilor şi refugiaţilor, între care puternica American Civil Liberties Union ACLU.
Aceste asociaţii vor pleda din nou la recurs, fiind susţinute de 12 state democrate. Avocaţii Ministerului Justiţiei beneficiază la rândul lor de sprijinul a 12 state republicane.
Un pronostic este greu de făcut, chiar dacă Curtea de Apel din Richmond are printre cei 15 judecători nouă persoane numite de preşedinţi democraţi.
Curtea de Apel din Richmond ‘era cea mai conservatoare dintre cele 13 Curţi de apel federale, dar ea a devenit mai moderată, în parte pentru că preşedintele Barack Obama a numit acolo noi judecători’, explică pentru AFP Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.
Acest expert se aşteaptă la dezacorduri printre magistraţii care formează completul de judecată, dat fiind numărul lor.
‘Ne putem aştepta la o decizie până într-o lună sau şase. Există o urgenţă evidentă în a da o sentinţă cât mai repede posibil, dar aceasta va lua timp, din cauza diferitelor avize de redactat şi de difuzat printre judecători’, a subliniat el.