SUA: Vânzările de case au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
National Association of Realtors (NAR) a informat miercuri că vânzările de case existente s-au majorat cu 0,7% în luna noiembrie, la un nivel anual de 5,61 milioane de unităţi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna februarie 2007, de la 5,57 milioane unităţi în luna octombrie, cifre revizuite în jos faţă de 5,60 milioane unităţi cât s-a estimat iniţial.
Creşterea în continuare a vânzărilor de case i-a luat prin surprindere pe economişti, care se aşteptau ca acestea să scadă cu 1%, până la 5,50 milioane unităţi în luna noiembrie.
‘Cea mai sănătoasă piaţă a muncii de după Marea Recesiune şi dorinţa unor cumpărători de a finaliza încheierea cumpărării unei case înainte ca dobânzile să crească de la minimele istorice au susţinut creşterea vânzărilor de case în ultimele luni’, a declarat economistul şef al NAR, Lawrence Yun.
De asemenea, National Association of Realtors a informat că preţul mediu de vânzare al unei case existente a crescut cu 0,3% în luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, până la 234.900 de dolari, faţă de luna noiembrie 2015 fiind cu 6,8% mai mare.
Raportul NAR mai arată că stocul de case de vânzare s-a diminuat în noiembrie cu 8%, la 1,85 milioane unităţi în noiembrie, de la 2,01 milioane unităţi în octombrie.
Însă, după mai mulţi ani de dobânzi reduse, care au sprijinit piaţa imobiliară, costurile cu împrumuturile au crescut după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din data de 8 noiembrie. Rata medie a dobânzii la un credit ipotecar pe 30 de ani era de 3,77% în noiembrie, în creştere faţă de 3,47% în octombrie, potrivit datelor furnizate de firma de finanţare ipotecară Freddie Mac.
Dobânzile ar putea creşte şi mai mult, având în vedere că, săptămâna trecută, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, până la un interval cuprins între 0,50 şi 0,75%. În plus, Banca Centrală a SUA estimează că, în 2017, va majora dobânzile în trei reprize.