Astfel, guvernul american va oferi o contribuţie adiţională în valoare de 19,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiţi pentru reducerea dependenţei de Federaţia Rusă prin conectarea elementelor-cheie ale sectorului energetic al republicii cu sistemele europene, precum şi pentru atragerea investiţiilor în producţia locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale şi creşterea eficienţei energetice, scrie Agerpres.
De asemenea, amendamentul care urmează să fie negociat mai prevede stabilirea termenilor şi condiţiilor privind contribuţia USAID, în valoare de 30 de milioane de dolari, care va fi oferită guvernului Republicii Moldova. Aceste fonduri ar urma să fie utilizate pentru achiziţia energiei electrice de la furnizorii ucraineni în perioada mai-septembrie 2022.
Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare între guvernul moldovean şi cel american pentru creştere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Respectivul amendament, care urmează să fie negociat şi aprobat, va intra în vigoare la data semnării şi va acţiona pe perioada valabilităţii Acordului – 31 decembrie 2025.