SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Statele Unite şi statele baltice au convenit duminică să îşi întărească cooperarea pentru a proteja reţelele energetice ale acestor ţări de atacuri cibernetice în contextul în care Lituania, Letonia şi Estonia sunt în proces de deconectare de la reţeaua electrică rusă, transmite AFP.
Economica.net - lun, 07 oct. 2019, 04:30
SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Secretarul american pentru energie Rick Perry şi omologii săi lituanian, leton şi estonian au calificat acest acord drept un „moment crucial pentru statele baltice în consolidarea securităţii cibernetice” a infrastructurilor energetice strategice.

Lituania a indicat, de asemenea, că este în căutarea unor companii tehnologice americane capabile să modernizeze programele informatice utilizate pentru controlul sistemelor energetice în scopul prevenirii unor atacuri din partea hackerilor ruşi, susceptibile de a perturba aprovizionarea cu energie.

„Sectorul energetic lituanian rămâne o ţintă cibernetică pentru Rusia, reţeaua este scanată constant şi de aceea căutăm tehnologii de securitate americane pentru sistemele noastre de producţie şi distribuţie a energiei”, a declarat pentru AFP Edvinas Kerza, un înalt oficial lituanian din sectorul securităţii cibernetice, care a participat la discuţiile cu secretarul american pentru energie.

Totodată, miniştrii celor trei state baltice au convenit cu Rick Perry să creeze în următoarele şase luni o platformă de cooperare pentru experţi în securitate cibernetică.

Lituania, Letonia şi Estonia urmează să se conecteze la reţeaua energetică europeană până în 2025.

În pofida aderării la Uniunea Europeană şi la NATO în 2004, cele trei ţări baltice continuă să facă parte dintr-o reţea electrică controlată de Moscova, moştenire a celor cinci decenii de ocupaţie sovietică încheiată în 1991.

Înaltul oficial american, care se află în Lituania pentru a participa la un forum consacrat energiei şi cooperării cu Europa centrală şi de est, a urmărit de asemenea să promoveze în Europa exporturile americane de gaz natural lichefiat (LNG).

Sperăm că toţi cetăţenii europeni recunosc faptul că vedem aceste exporturi ca pe o ocazie excelentă de a contribui la crearea unei pieţe mai libere, cu o concurenţă mai mare, a declarat presei Rick Perry.

Lituania şi Polonia au început să importe LNG american pentru a-şi consolida securitatea energetică prin reducerea dependenţei de aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Grupul polonez PGNiG a anunţat luna trecută vânzarea de LNG provenind din SUA către grupul energetic ucrainean ERU.

 

Te-ar mai putea interesa și
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2,8% în Uniunea Europeană şi cu 2,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg şi România au avut cel......
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Compania națională TAROM se alătură din nou campaniei de Black Friday organizată de eMAG și anunță că vor fi disponibile ...
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
Într-o lume în care sustenabilitatea și eficiența sunt esențiale, România începe să se remarce ca un jucător promițător ...
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment.