SUA vor ataca din nou UE la OMC în problema subvenţiilor pentru Airbus

Statele Unite ale Americii /SUA/ au anunţat vineri că vor ataca din nou Uniunea Europeană /UE/ la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/ pentru ca autorităţile de la Bruxelles să dea curs deciziei acesteia cu privire la subvenţiile acordate constructorului aeronautic Airbus, considerate ilegale, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - Dum, 01 apr. 2012, 08:44
SUA vor ataca din nou UE la OMC în problema subvenţiilor pentru Airbus

Reprezentantul american pentru comerţul exterior Ron Kirk a precizat într-un comunicat că a solicitat OMC să înfiinţeze ‘un grup special’ pentru a stabili dacă UE a luat măsurile prevăzute de OMC în 2011.

SUA vor depune oficial cererea în acest sens la reuniunea Organismului pentru reglementarea disputelor al OMC din 13 aprilie.

În mai anul trecut, în cadrul unui dosar deschis în 2004, organizaţia cu sediul la Geneva a condamnat ‘anumite subvenţii ale UE şi ale unor guverne acordate Airbus’, care în opinia sa ‘au creat prejudicii grave intereselor SUA’.

Europenii s-au angajat la momentul respectiv să remedieze problema, termenul final fiind luna decembrie. După trecerea acestui termen, Washingtonul a apreciat însă că UE nu a ‘suprimat subvenţiile’ şi chiar a ‘acordat noi subvenţii dezvoltării Airbus’.

Or, subvenţiile UE pentru industria aeronautică au privat industria aerospaţială americană de câştiguri de zeci de miliarde de dolari şi i-au costat pe muncitorii americani locuri de muncă, potrivit lui Kirk.

În paralel, şi UE a atacat subvenţiile acordate de SUA companiei Boeing, iar într-o decizie dată la 12 martie OMC a scos în evidenţă ‘prejudiciul grav’ provocat europenilor de aceste subvenţii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a indicat vineri că Uniunea ‘regretă’ decizia SUA de a o ataca din nou pe lângă OMC în dosarul Airbus.

‘Luăm act de solicitarea americană şi regretăm faptul că SUA au ales să facă acest gest în condiţiile în care UE a notificat că-şi respectă obligaţiile faţă de OMC prin seria de măsuri luate la finele lui 2011 şi în care SUA mai au multe de făcut în dosarul Boeing’, a arătat într-un comunicat John Clancy, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru comerţ, Karel De Gucht.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...