SUA vor efectua zboruri de recunoaştere deasupra Siriei

SUA sunt pe punctul de a trimite avioane spion şi drone deasupra Siriei pentru a-i repera pe jihadiştii ultra-radicali şi a pregăti terenul pentru eventuale lovituri aeriene, a declarat luni un înalt responsabil american pentru AFP.
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 04:37
SUA vor efectua zboruri de recunoaştere deasupra Siriei

Conform acestui responsabil, care a furnizat informaţia sub protecţia anonimatului, aparatele de zbor vor avea drept sarcină să ajute Pentagonul să aibă o vedere de ansamblu a poziţiilor combatanţilor Statului Islamic (SI), o grupare islamistă sunnită foarte violentă care a cucerit regiuni din Siria şi Irak.

The Wall Street Journal a fost primul care a publicat această informaţie luni, precizând că zborurile ar urma să înceapă ‘în curând’.

SUA au lansat circa o sută de lovituri aeriene asupra poziţiilor SI din nordul Irakului de la 8 august pentru a opri avansul grupării şi a-i proteja pe americanii prezenţi în ţară.

Execuţia jurnalistului american James Foley de către jihadişti a ridicat imediat întrebarea privind eventuale lovituri americane în Siria, unde SI se luptă cu forţele regimului Bashar al-Assad şi cu alte grupări islamiste.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat însă luni că preşedintele Barack Obama ‘nu a luat o decizie’ asupra acestui subiect.

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi responsabili americani indică însă că SUA nu au nicio intenţie să solicite autorizaţie de survol autorităţilor siriene sau să-şi coordoneze eventualele tiruri aeriene cu acestea, contrar solicitării Damascului, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă
ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi ...
Simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp pentru atragerea de capital, executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii, precum şi menţinerea......
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile ...
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...