SUA vor trimite în Ucraina angajați ai unor companii private din domeniul militar care să se ocupe de mentenanța echipamentelor americane livrate Kievului
Cel mai important susţinător al Kievului, cu peste 60 de miliarde de dolari ajutor militar alocat de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, SUA au interzis până acum societăţilor militare private americane să lucreze în Ucraina.
Aceşti angajaţi ai societăţilor militare private „vor fi departe de liniile frontului şi nu vor participa la lupte împotriva armatei ruse. Ei vor ajuta armata ucraineană să repare şi să întreţină rapid echipamentele furnizate de SUA, în funcţie de necesităţi, pentru ca acestea să se poată întoarce repede pe front”, a declarat responsabilul sub protecţia anonimatului.
„Luăm această măsură pentru că unele echipamente americane furnizate Ucrainei, sau care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele luni, precum aparate F-16 sau sistemele de apărare aeriană Patriot, necesită o expertiză tehnică specifică pentru a fi întreţinute”, a precizat responsabilul, adăugând că această decizie a fost luată „după o evaluare prudentă a riscurilor”.
Washingtonul a furnizat o gamă largă de echipamente militare Ucrainei, printre care lansatoare de rachete Himars, tancuri sau alte vehicule.
Însă victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale ar putea pune sub semnul întrebării pe viitor ajutorul american pentru Kiev. Înainte de învestirea republicanului Trump în ianuarie, guvernul preşedintelui american aflat la sfârşit de mandat Joe Biden caută să cheltuiască până la ultima centimă anvelopa bugetară votată în folosul Ucrainei.