Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER

A șasea generație Subaru Forester a fost reproiectată pentru a reda performanța sa puternică de rulare oriunde și pe orice vreme. Motorizarea hibridă e-BOXER și tracțiunea S-AWD permanentă, printre cele mai importante atuuri.
Robert Stan - Dum, 06 oct. 2024, 18:48
Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER

Prezentat în România la începutul lunii octombrie, Subaru Forester este un model cheie în gama mărcii încă de la lansarea sa din februarie 1997. A șasea generație a modelului a fost reproiectată pentru a reda performanțele Forester oriunde și pe orice vreme printr-un stil mai simplu, mai suplu și mai discret.

Cu peste cinci milioane de unități vândute la nivel global în ultimii 27 de ani (369.000 unități comercializate în Europa), Forester este al treilea cel mai bine vândut model Subaru în Europa.

În 2024, noul Forester dispune de o dinamică îmbunătățită a deplasării pe șosea și de capacități off-road superioare grație combinației dintre sistemul unic de tracțiune integrală simetrică, mereu activă, cu o versiune optimizată a propulsiei e-BOXER mild-hybrid. Modelul este echipat cu o versiune îmbunătățită a sistemului X-MODE care oferă o funcție de asistare a motorului atât la mersul înainte, cât și la mersul înapoi, Garda la sol este de 220 mm.

Pentru a îi îmbunătăți performanțele, inginerii Subaru au mizat pe un motor cu patru cilindri opuși orizontal, de 2.0 litri, cu injecție directă, cuplat cu unul electric și transmisia Lineartronic. Șoferul are posibilitatea de a ajusta raportul de împărțire a puterii între motorul termic și cel electric în trei moduri de condus (cu propulsie, cu propulsie electrică și asistat de motor) pentru a se potrivi cel mai bine condițiilor de drum și a realiza un consum de combustibil cât mai redus.

Platforma globală Subaru (SGP) a fost optimizată în continuare prin adoptarea unei soluții cu cadru interior complet, aplicarea mai largă a adezivului structural și rigiditatea sporită a punctelor de montare a suspensiei, rezultând astfel o caroserie mai rigidă și mai ușoară, pentru o dinamică de rulare îmbunătățită. Conform producătorului, rigiditatea torsională a șasiului a fost majorată cu 10% comparativ cu modelul anterior.

Același producător notează că a îmbunătățit sistemul de servodirecție, cel de frânare și aerodinamica, dotând mașina în varianta standard cu X-MODE cu funcție dublă, selectabil de șofer.

Noul Forester este echipat cu tehnologia îmbunătățită de asistență pentru șofer EyeSight, care dispune acum de 15 funcții – dintre care cinci sunt noi celelalte sunt îmbunătățite -, care include acum o cameră video monoculară cu unghi larg pentru a recunoaște vehiculele pe două roți și pietonii dintr-o zonă mai largă în jurul vehiculului și un nou radar frontal. Amplificatorul electric de frânare a fost și el modificat. Aceste îmbunătățiri permit sistemului EyeSight să funcționeze mai ușor și mai rapid, într-un spectru mai larg de situații.

Sistemul de monitorizare a conducătorului auto (DMS) este și el mai performant, incluzând trei funcții noi – atenționare în privința liniei de vizibilitate, avertizare cu privire la neatenția de scurtă durată și „microsomn”. DMS oferă, de asemenea, un plus de confort prin recunoașterea șoferului înregistrat și aplicarea automată a setărilor personalizate pentru fiecare utilizator.

Exteriorul Subaru Forester a fost reproiectat semnificativ. Partea frontală include o linie orizontală puternică prin care este „legată grila radiatorului de faruri creând un aspect mai lat. Cu aripile sale puternic bombate, partea laterală a vehiculului are o linie proeminentă care curge din față spre spate și subliniază lungimea vehiculului, în timp ce linia din spate poziționată mai sus conectează stopurile.

Mașina este disponibilă cu un total de 11 culori exterioare pentru caroserie, dintre care două sunt noi, și cu jante de 18 inch sau 19 inchi.

Portbagajul a fost și el optimizat oferind un spațiu de 508 litri care poate fi majorat până la 1.720 de litri prin rabatarea banchetei din spate. Înălțimea minimă de deschidere a portierei din spate a fost mărită cu aproximativ 30 mm, aceasta putând fi activată electric.

Noul Forester este echipat cu un nou sistem de infotainment Full HD, 1920×1080, care oferă o operabilitate îmbunătățită a funcțiilor și comutatoarelor. Sistemul dispune de o conectivitate îmbunătățită, inclusiv Apple CarPlay și Android Auto wireless, împreună cu o navigație îmbunătățită. Un încărcător wireless de 10 W este acum disponibil în consola centrală, în timp ce bornele USB de tip C și A au fost puse la dispoziție atăt pentru pasagerii din față cât și pentru cei din spate.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Marcel Ciolacu: Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi
Premierul Marcel Ciolacu susţine că rolul principal al Curţii Constituţionale este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, "nu de a fi o barieră" pentru participarea lor în......
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Kazahstan: Cetăţenii chemaţi la vot pentru a decide cu privire la construirea primei centrale nucleare din ţară
Cetăţenii din Kazahstan sunt chemaţi duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum cu privire la construirea ...
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Firma deţinută de Irina Rimes a avut afaceri nete de 1,8 milioane lei şi profitabilitate netă de 59% în 2023
Irina Rimes deţine integral firma Irina Music, înmatriculată în 2019, conform datelor ONRC, puse la dispoziţia Economica.net ...
Şeful VW: Producătorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
Şeful VW: Producătorii auto chinezi ar trebui să poată evita taxele vamale investind în UE
Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ajustarea planificatelor tarife vamale suplimentare la importurile de ...