Subiecte bacalaureat: Slavici, eseu dintr-o comedie şi comunicarea pentru succesul muncii în echipă
Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul opt la proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni.
La primul subiect, pe un fragment din nuvela „Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.
Cerinţa de la punctul 1 al primului subiect a fost să fie dat câte un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „ştiam” şi „uimirea”.
La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei în secvenţa „dar se-nţelege”.
Candidaţii au avut, la punctul trei, de făcut un enunţ în care să folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul „nume”.
La punctul patru, candidaţii trebuiau să menţioneze tipul de perspectivă narativă din textul dat şi apoi să precizeze două motive literare identice din acelaşi fragment.
În plus, elevii au avut de selectat două secvenţe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvenţă din textul: „De-mi părea bine? Dar se-nţelege că-mi părea bine. Când mi-l aduc aminte pe dânsul, mi se desfăşoară înaintea ochilor întreaga lume a tinereţelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; şi niciunul dintre noi toţi, care împreună am trecut prin acea lume, nu poate să se gândească la tinereţele sale fără ca să-i treacă, aşezat, retras şi întotdeauna înţelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru că Budulea nu era numai al Taichii, ci şi al nostru al tuturora”.
La al doilea subiect la Limba şi literatura română, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă.
Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidaţii primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.
Absolvenţii de liceu au susţinut luni prima probă scrisă din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba şi literatura română.
Examenul va continua marţi 27 august cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului şi vineri 30 august cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4 la sută înaintea contestaţiilor şi de 56,4 la sută după soluţionarea acestora.
Procentul de promovabilitate în cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,3 la sută înaintea contestaţiilor şi 25,49 la sută după soluţionarea contestaţiilor.
Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut considerabil începând din 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere video în şcoli.