Subscrierile Allianz-Ţiriac Asigurări au crescut uşor la nouă luni, la 677,5 milioane lei

Allianz-Ţiriac Asigurări a încheiat primele nouă luni cu venituri din activitatea de asigurări generale şi de viaţă de 677,5 milioane de lei, în creştere cu aproape 1% faţă de rezultatul aferent perioadei similare din 2012, iar profitul operaţional a urcat cu 39%, la 13,8 milioane de lei.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 11:18
Subscrierile Allianz-Ţiriac Asigurări au crescut uşor la nouă luni, la 677,5 milioane lei

În perioada ianuarie-septembrie 2012, subscrierile asigurătorului au atins 672,6 milioane de lei.

„Între realizările consemnate la finalul celui de-al treilea trimestru se evidenţiază în mod distinct evoluţia pozitivă a profitabilităţii, susţinută de îmbunătăţirea daunalităţii pentru portofoliul de asigurări auto. Am reuşit să creştem profitul operational fără să generăm influenţe adverse la nivelul veniturilor agregate”, a afirmat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Remi Vrignaud, într-un comunicat.

În perioada analizată, valoarea primelor subscrise din activitatea de asigurări generale a fost de 600,4 milioane de lei, în urcare cu 0,6% faţă de septembrie 2012.

„Această evoluţie a veniturilor din prime a fost susţinută în principal de creşterea de 2,7% înregistrată la nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac de asigurări auto (Casco şi RCA, cumulat), de la 417 milioane lei în intervalul ianuarie-septembrie 2012, la 424 milioane de lei în aceeaşi perioadă din anul curent”, se mai spune în comunicat.

Vânzările de poliţe Casco au atins 269,1 milioane lei în perioada analizată şi deţin cea mai importantă pondere în portofoliul de asigurări generale al companiei, generând aproximativ 45% din primele subscrise pe acest segment.

„Allianz-Ţiriac rămâne, de altfel, unul dintre cei mai importanţi asigurători Casco, cu o cotă de piaţă estimată la aproximativ 20% pe această clasă de asigurări”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte activitatea de asigurări de răspundere civilă auto (RCA), Allianz-Ţiriac a contabilizat venituri din prime de 155 milioane de lei, în creştere cu 26% comparativ cu valoarea subscrierilor din aceeaşi perioadă din 2012, de 123 milioane de lei.

Dinamica a fost susţinută de volume de subscriere în creştere pe ambele segmente de clienţi – persoane fizice, respectiv juridice, în condiţiile în care, la nivelul întregii pieţe s-a manifestat o tendinţă de majorare a tarifelor pe această clasă de asigurări.

Sub aspectul profitabilitţii, pe ambele clase de asigurări auto (Casco şi RCA) a fost consemnată o îmbunătăţire a ratei daunei, ca urmare a măsurilor de eficientizare operaţională şi de subscriere introduse la nivel de companie.

Portofoliul auto înregistra, la 30 septembrie, o rată a daunei de 77%, cu aproximativ 5 puncte procentuale mai redusă decât cu un an în urmă.

Evoluţia pozitivă a daunalităţii auto a avut, de altfel, o contribuţie importantă la ridicarea nivelului profitului operaţional pentru activităţile de asigurări generale, de la 3,6 milioane de lei la 8,4 milioane de lei.

La nivelul portofoliului de asigurări property (clădiri şi bunuri), stabilizarea cadrului legislativ privind asigurările de locuinţe a generat o creştere a interesului pentru aceste poliţe de asigurări.

Acest lucru a făcut ca decalajul de venituri aşteptat ca urmare a aplicarii franşizei obligatorii de 20.000 euro pentru riscuri catastrofice (ce poate fi susbscrisă, conform legii, exclusiv de PAID) să fie mai redus, prin atragerea de noi clienţi pe segmentul asigurărilor de locuinţe.

Prin urmare, pe clasa asigurărilor de locuinţe, Allianz-Țiriac a încheiat primele nouă luni ale anului cu venituri din prime în valoare de 42 milioane de lei.

Complementar, asigurările de clădiri, bunuri şi daune la proprietăţi comerciale şi industriale au generat venituri de 82 milioane de lei în perioada analizată.

În total, veniturile din asigurări de bunuri, clădiri şi daune la proprietăţi s-au situat la aproximativ 124 milioane de lei, deţinând o pondere de circa 21% în portofoliul Allianz-Țiriac de asigurări generale.

„Şi segmentul asigurărilor de sănătate de grup a înregistrat o evoluţie pozitivă în primele trei trimestre ale anului, volumul primelor subscrise pe acest segment, de 5 milioane lei, dublându-se faţă de valoarea corespunzătoare perioadei similare de anul trecut. Evoluţia este încurajatoare şi arată interesul din ce în ce mai mare al angajatorilor faţă de astfel de produse, oferite ca beneficiu în pachetul salarial”, se mai spune în comunicat.

În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, compania a avut vânzări de peste 77 milioane de lei pe segmentul asigurărilor de viaţă, în creştere cu 1,4% comparativ cu subscrierile aferente primelor nouă luni ale anului trecut.

Pe acest segment se remarcă o evoluție echilibrată a portofoliului, vânzările de poliţe cu componentă investiţională (unit-linked) generând 51% din veniturile de asigurări de viaţă ale companiei, restul de 49% reprezentând vânzări de poliţe tradiţionale.

„Creşterea interesului pentru poliţe de asigurări de viață se lasă, în continuare, aşteptată, cu toate că actualmente, mai ales poliţele tradiţionale cu randamente investiţionale garantate au devenit mai competitive decât oricând între instrumentele de planificare financiară. Poliţele tradiţionale de asigurări de viaţă Allianz-Ţiriac, spre exemplu, oferă o dobândă anuală garantată de 4% în 2013, plasând aceste produse în rândul instrumentelor de economisire cu un raport risc-randament superior. Rămânem, însă, proactivi pe acest segment de piaţă, având convingerea că, pe termen mediu şi lung, produsele de asigurare de viaţă vor fi din ce în ce mai mult luate în considerare ca alternative avantajoase de economisire care, în plus, oferă şi protecţie financiară”, a spus Vrignaud.

El a mai spus că rezultatele activităţii de subscriere din acest an vor depăşi uşor pe cele din 2012, când societatea a consemnat venituri de 900,2 milioane de lei.

Allianz-Ţiriac este al treilea asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2012, după Astra şi Omniasig.

Cu un capital social de 99,4 milioane de de lei, asigurătorul român este controlat de grupul german Allianz – 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) – 44,48%, companie deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...