Cel mai mare grup bancar din Ungaria şi-a exprimat speranţa că situaţia economică din Rusia se va stabiliza anul viitor şi a dat asigurări că o rublă mai slabă va însemna pierderi mai reduse calculate în forinţi.
Deprecierea rublei nu afectează direct subsidiara OTP din Rusia deoarece cota împrumuturilor denominate în valută din totalul portofoliului de credite este neglijabilă, a anunţat OTP.
Rubla rusească s-a prăbuşit marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apăra cursul de schimb. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusească din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.
Provizioanele pentru risc ale OTP au urcat cu 3% în trimestrul trei din 2014 la 65 de miliarde de forinţi, rata creditelor neperformante ajungând la 21,8%. OTP se aşteaptă la pierderi de 12,7 de miliarde de forinţi în Rusia anul acesta.
OTP are operaţiuni în opt ţări din Europa Centrală şi de Est. Pe piaţa locală, OTP Bank România, membră a OTP Group, a semnat, la finalul lunii iulie, contractul de achiziţie în proporţie de 100% a acţiunilor Millennium Bank România, membră a Banco Comercial Portugues, valoarea tranzacţiei fiind de 39 de milioane de euro.