‘Subvenţia de la bugetul de stat este în valoare de 35% din valoarea locuinţei construite şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 20.000 de euro. Fondurile aferente subvenţiei se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor – Programul Naţional de Dezvoltare Locală. (…) Terenul acordat nu poate fi înstrăinat, închiriat sau concesionat, iar construcţia locuinţei trebuie finalizată în termen de 2 ani. (…) Administraţiile publice locale sprijină accesul la o locuinţă proprietate personală prin extinderea şi racordarea la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, gaze naturale şi energie electrică’, se arată în proiectul propus.
Potrivit actului normativ, de facilităţile acordate beneficiază tinerii, dar şi persoanele care doresc să îşi stabilească domiciliul în localităţile în care lucrează, aflate în mediul rural sau în oraşe sub 10.000 de locuitori.
‘Nu pot solicita acest sprijin persoanele care deţin o locuinţă proprietate personală, au înstrăinat în ultimii 5 ani o proprietate imobiliară cu destinaţia de locuinţă, deţin active financiare sau de altă natură cu o valoare mai mare de 20.000 de lei’, se mai arată în proiect.
Deputatul PSD susţine în expunerea de motive că, ‘în ciuda existenţei programului de stimulare a construcţiilor pentru tineri ‘Prima Casă’, acesta nu reuşeşte să satisfacă cea mai mare parte a nevoilor tinerelor familii, în special a tinerilor cu venituri reduse, şi îşi manifestă beneficiile preponderent în marile concentrări urbane, iar în oraşele cu mai puţin de 10.000 de locuitori sau în mediul rural acest program are o eficienţă scăzută’.
Senatul este prima Cameră sesizată cu această propunere legislativă.