Subvențiile ajung a doua sursă de bani la Fondul Sănătății și sunt la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace: 5,7 miliarde de lei – analiză

Subvențiile au ajuns a doua sursă de bani la Fondul Sănătății (FNUASS) în anul 2019, depășind încasările din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza execuțiilor FNUASS. Subvențiile primite la Fondul Sănătății au ajuns la 5,69 de miliarde de lei în 2019 și sunt cel puțin duble față de cele virate la FNUASS în 2018, reiese din calculele făcute de Economica.net. Aproape 23% din banii cheltuiți din Fondul Sănătății în cursul anului 2019 au mers către spitalele publice pentru a acoperi creșterile de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar din aceste unități, în acord cu prevederile Legii salarizării unice, reiese din analiza făcută de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 03 mart. 2020, 19:38
Subvențiile ajung a doua sursă de bani la Fondul Sănătății și sunt la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace: 5,7 miliarde de lei - analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a încheiat anul 2019 în echilibru, după ce în primele 11 luni din anul trecut a avut deficit de 2,5 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2018, reiese dintr-o analiză făcută de Economica, pe baza execuţiilor Fondului, publicată aici.

  • Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Cheltuielile făcute din Fondul Sănătății continuă să crească într-un ritm mai accelerat decât cel în care cresc încasările la Fond. 

Plățile totale făcute din Fondul Sănătății în 2019 se ridică la 41,8 miliarde de lei și sunt cu aproape 20% mai mari decât în 2018. Spre comparație, veniturile totale ale FNUASS, în valoare de 41,8 miliarde de lei, au crescut cu 17,25% față de nivelul anului 2018, reiese din execuțiile FNUASS, comparate de Economica.net.

Defalcat, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale de care au beneficiat pacienții în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au costat Fondul Sănătății 12,95 de miliarde de lei în 2019, cu 30,84% mai mult decât în 2018, reiese din execuțiile Fondului, comparate de Economica.net.

Serviciile medicale acordate pacienților în unitățile sanitare cu paturi au costat Fondul Sănătății aproape 10,79 de miliarde de lei în 2019, cu 4,6% mai mult decât în 2018, arată analiza făcută de Economica.net.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 9,56 de miliarde de lei în 2019 şi sumele plătite de la acest capitol în anul 2019 sunt cu 18,1% mai mari decât în anul 2018, rezultă din analiza făcută de Economica.net. Cei mai mulţi bani de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitalele publice pentru a acoperi creşterile succesive de venituri acordate personalului prin Legea salarizării unitare.

Cea mai mare sursă de bani la Fondul Sănătății au fost contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS) și în 2019, și în 2018.

Suma colectată la Fondul Sănătăţii din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate se ridică la 32,12 miliarde de lei în 2019 și este cu 6% mai mare decât în 2018, rezultă din analiza execuțiilor Fondului, făcută de Economica.net.

  • Peste 90% din acești bani sunt CASS ale angajaților, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2018 încoace, contribuţia de asigurări de sănătate cade doar în sarcina salariatului.

Subvențiile au ajuns a doua sursă de bani la Fondul Sănătății în 2019, depășind încasările din taxa clawback, rezultă din analiza făcută de Economica.net.

Concret, subvențiile primite la Fondul Sănătății au ajuns la 5,69 de miliarde de lei în 2019 și sunt cel puțin duble față de cele virate la FNUASS în anul 2018, reiese din calculele făcute de Economica.net.

Mai mult, subvențiile primite în 2019 de Fondul Sănătății se află la cel mai ridicat nivel din anul 2014 încoace, reiese din execuțiile Fondului, comparate de Economica.net.
De exemplu, cuantumul subvențiilor virate la FNUASS anul trecut e mai mare decât cel din 2018 și 2017 la un loc. Doar în 2013 s-au virat subvenții mai mare decât în 2019, reiese din execuțiile Fondului, analizate de Economica.net. Detalii, în tabelul de mai jos:

An

Nivelul subvențiilor virate la Fondul Sănătății *(FNUASS)

2019

5,69 de miliarde de lei

2018

2,03 miliarde de lei

2017

2,84 de miliarde de lei

2016

2,28 de miliarde de lei

2015

2,22 de miliarde de lei

2014

3,84 de miliarde de lei

2013

6,43 de miliarde de lei

Sursă date: execuțiile FNUASS, obținute și analizate de Economica.net.

Taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, e a treia sursă de bani la FNUASS în anul 2019. Încasările din clawback au urcat cu peste 36% în 2019 față de nivelul din anul 2018, rezultă din analiza făcută de Economica.net. 

  • Veniturile obţinute la FNUASS din taxa clawback au ajuns la 3,79 de miliarde de lei în 2019 şi sunt cu 36,54% mai mari decât cele realizate la Fond în 2018, arată analiza făcută de Economica.net.

Clawback e o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Te-ar mai putea interesa și
Observatorii AIEA au auzit explozii puternice în apropierea centralei nucleare din Zaporojie
Observatorii AIEA au auzit explozii puternice în apropierea centralei nucleare din Zaporojie
Observatorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) staţionaţi în Ucraina au informat duminică seară că au auzit explozii puternice în apropierea centralei nucleare......
Gabriel Biriș: Probabil vom avea creșteri de taxe, inclusiv de TVA, oricât și-ar tatua Ciolacu pe mână
Gabriel Biriș: Probabil vom avea creșteri de taxe, inclusiv de TVA, oricât și-ar tatua Ciolacu pe mână
Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea accelerată a datoriei ...
Ce pagube a avut Romsilva din tăierile ilegale de păduri, în primele nouă luni din 2024
Ce pagube a avut Romsilva din tăierile ilegale de păduri, în primele nouă luni din 2024
Pagubele înregistrate din tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva ...
Elena Lasconi: Statul român ne datorează răspunsuri după anularea alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi: Statul român ne datorează răspunsuri după anularea alegerilor prezidențiale
Statul român le datorează răspunsuri cetăţenilor după anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) ...