Randamentele obligaţiunilor germane au scăzut puternic în ultima perioadă, ca urmare a reorientării investitorilor către siguranţa oferită de cea mai mare şi mai puternică economie a zonei euro, în contextul reluării temerilor privind unele state de la periferia zonei euro.
Agenţia germană pentru administrarea datoriei a vândut miercuri obligaţiuni pe zece ani de 3,87 miliarde de euro. Cererea s-a situat la 4,1 miliarde de euro, în timp ce statul avea ca ţintă de împrumut cinci miliarde de euro.
Bundesbank a preluat obligaţiunile nevândute, de 1,13 miliarde de euro, şi le va plasa ulterior pe pieţele financiare.
Înainte de licitaţie, randamentul titlurilor germane pe zece ani coborâse pe pieţele secundare până la minimul record de 1,63%.
Licitaţia este prima de anul acesta în care Germania nu a reuşit să împrumute întreaga sumă vizată. O licitaţie în care statul nu reuşeşte să împrumute conform planurilor este considerată de mulţi bancheri ca eşuată.
Eşecul licitaţiei germane nu va declanşa, probabil, o retragere masivă de pe obligaţiunile statelor de la periferia zonei euro, notează analiştii.
Randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Spaniei şi Italiei au scăzut miercuri, după creşterile puternice de marţi.
„Există posibilitatea ca Spania să aibă nevoie de un ajutor financiar, iar această îngrijorare s-a amplificat în ultimele zile, cu majorări de randamente”, a spus Peter Schaffrik, şeful diviziei pentru dobânzi europene la RBC Capital Markets.
Bancherul a insistat că eşecul licitaţiei Germaniei nu a transmis semnalele de alarmă înregistrate la precedenta licitaţie ratată din noiembrie, când investitorii au luat în calcul o posibilă extindere a contagiunii crizei din zona euro la Germania.
Italia a împrumutat miercuri 11 miliarde de euro prin vânzarea de titluri pe trei luni şi un an, la costuri mai mari, duble chiar în cazul împrumutului pe perioadă de un an, ca urmare a reluării temerilor privind ţările din zona euro. Guvernul italian a acceptat un randament de 2,84% pentru a se împrumuta pe perioadă de un an, comparativ cu 1,405% la ultima licitaţie din martie.