Succes în online: drumul unui antreprenor de la o covrigărie stradală la un magazin electronic cu prezență internațională

07 02. 2022

Ionel Gabriel Stanciu a ales calea antreprenoriatului în 2013, când a deschis în București o covrigărie-patiserie, care a funcționat aproximativ cinci ani. Deoarece producea și vindea covrigi brașoveni foarte mari, un diferențiator pe piață la acea vreme, a numit firma ”Brașoveanul uriaș”.

Ulterior, a dat covrigii pe prăjituri și a inaugurat o cofetărie. După un an, a închis-o, doar ca să deschisă mai apoi două magazine de haine second hand. Acestea au funcționat până în 2019, când Stanciu a decis să își schimbe din nou afacerea și să încerce comerțul online. A pornit la drum cu eMAG, cea mai mare retail online din România, pentru a-și lista produsele în Marketplace-ul lor. O decizie care a dus la dezvoltarea business-lui său, după cum ne-a povestit într-un interviu.

”Am aflat de eMAG Marketplace și posibilitatea de a te lista aici ca seller, așa că am decis să redeschid afacerea și să încep vânzarea pe ambele canale, online și offline. În perioada pandemiei am închis magazinul fizic și am rămas activi doar în online”, spune antreprenorul. 

În prezent, are 3.000 de produse listate pe eMAG Marketplace, dar și pe alte platforme de vânzare online. De un an, Brașoveanul uriaș are și un site propriu, de unde provin circa 30% din vânzările sale. Produsele pe care le comercializează sunt de la producători din România, dar și importate din China, Slovacia. Iar pe lângă vânzarea de jucării, haine și accesorii pentru casă, Brașoveanul uriaș este și producător de autocolante print. 

Listarea pe eMAG a început cu doar câteva produse pentru a testa piața: bibelouri, statuete, vaze, rame pentru fotografii, în general accesorii Home&Deco. În primele luni de activitate pe Marketplace, a urcat în platformă aproximativ 700 de produse.

”După ce am aflat de platformă, am decis să încerc canalul de vânzare online pentru că mi-am dat seama că se poate face business aici. Am văzut că este o opțiune bună, care are rezultate și nu este deloc dificil. De asemenea, eMAG Marketplace este un brand renumit în piața din România, ceea ce m-a făcut să înțeleg că aici voi avea acces la o categorie mare de clienți”, spune Stanciu. 

În prezent, Brașoveanul uriaș vinde, în medie, produse în valoare de 70.000 euro pe lună, cu un rating perfect de 5 stele, nivel maxim.

”Cred că rețeta care a funcționat foarte bine în cazul nostru a fost, în primul rând, respectul față de client. Tocmai de aceea, noi testăm produsele înainte de a le pune la vânzare și ne asigurăm că sunt de o calitate bună. Mai mult, dacă cumva primim un feedback negativ, îl luăm în calcul, analizăm produsul și dacă este nevoie, chiar îl retragem de la vânzare. 

În plus, suntem atenți la fiecare comandă pe care o primim. Eu mă ocup îndeaproape de activitatea pe platformă și mă asigur că totul se desfășoară cât mai bine”, explică Stanciu motivele pentru care magazinul său are un scor excelent în Marketplace. 

Expansiunea în regiune

Și pentru că vânzările mergeau bine în țară, Ionel Gabriel Stanciu a decis să ducă magazinul un pas mai departe și să vândă în afara granițelor. Întâi în Bulgaria, unde are listate aproximativ 600 de produse și apoi în Ungaria, în 2021.

„Anul trecut am intrat și pe eMAG Ungaria și îmi doresc să ne extindem cât mai mult pe acest canal pentru că are o dinamică bună. De aceea, intenționez să listez toate produsele pe care le avem și pe eMAG România. În prezent, pe eMAG Ungaria sunt aproximativ 1.200 de produse. Vindem stickere decorative, jucării, ceasuri și alte accesorii decorative”, continuă antreprenorul.

Potrivit acestuia, în Ungaria consumatorii sunt puțin mai diferiți față de cei din România sau Bulgaria. ”Oamenii sunt mai deschiși, mai atenți la produsele pe care le achiziționează și oferă feedback ori de câte ori consideră necesar. Produsele cele mai căutate sunt jucăriile. În 2021, primul an de prezență în această țară, am avut vânzări în valoare de aproximativ 25.000 de euro”.

Jucăriile, cele mai vândute produse

Toate produsele vândute online de către Brașoveanul Uriaș sunt disponibile și în eMAG Marketplace, care reprezintă aproximativ 70% din totalul de vânzări, inclusiv vânzările din eMAG Ungaria și Bulgaria. 

Valoarea medie a unui bon este de circa 100 de lei, în condițiile în care prețurile pentru multe produse sunt până în 50 de lei. Stanciu spune însă că există și produse cu prețuri între 200 și 400 de lei, dar cele ieftine sunt cele mai căutate.

Și în România, ca și în Ungaria, cele mai comandate produse sunt jucăriile de memorie și inteligență. ”Se întâmplă acest lucru pentru că avem la vânzare multe produse ce nu se găsesc pe piață”, arată Stanciu.

Pe lună, vânzările ajung în medie la 70.000 de euro în 2021, un an atipic în care antreprenorul se aștepta la creșteri ale vânzărilor.

”A fost un an atipic. Noi ne așteptam la creșteri cu peste 10 – 20%, dar a fost similar cu 2020. De asemenea, în 2021 concurența în online a fost mai mare pentru că multe companii au optat pentru acest canal. Și deși am mărit numărul de produse cu aproape 30% față de 2020, tot am resimțit presiuni”, declară fondatorul Brașoveanul uriaș. 

Planurile pentru 2022: extindere și recrutări

Cifra de afaceri în 2021 a fost de peste 70.000 de euro, comparativ cu nivelul din 2020. Însă anul 2020 a însemnat o creștere de 20% față de 2019, de la 460.000 de lei la peste 720.000 de lei. Perioada pandemiei a făcut ca oamenii să caute mai multe jucării, decât în anii trecuți, în special în segmentul de vârstă 3-12 ani, acesta fiind și motivul creșterii.

Pentru 2022, planurile includ extinderea gamei de produse pentru categoria jucării, dar și pentru stickere decorative, unde deja lucrează la noi modele pe care să le producă. De asemenea, pentru că de curând Brașoveanul uriaș a inclus o nouă categorie, respectiv bijuterii, pentru anul acesta targetul este de a ajunge la 2.000 de modele. Totodată, echipa va fi mărită pentru a susține expansiunea afacerii.