Succes pentru România: Finanţele au luat 750 mil.euro de pe pieţele externe
România a atras marţi 750 milioane de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.
„A fost un real succes, am încheiat astăzi o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezerva valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuală a ambasadorilor, citat de Ziarul Financiar.
Ministrul Finanţelor a afirmat că dobânda cerută de investitori pentru obligaţiunile emise de România este în scădere, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut, statul a reuşit să plaseze obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobândă de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de România în această dimineaţă a fost ridicată, Ministerul Finanţelor reuşind să adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finanţele au anunţat iniţial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situaţiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzacţia a fost intermediată de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit.
România a vândut în luna iunie 2008 euroobligaţiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro, la un cupon de 6,5%, preţul de emisiune fiind de 98,59 euro pe unitate. Randamentul titlurilor a fost cu 1,7 puncte procentuale peste nivelul obligaţiunilor de referinţă. Aranjorii au fost Credit Suisse, EFG Eurobank şi UBS.
Analiştii Erste/BCR consideră, într-o analiză recentă, că noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA şi Băncii Centrale Europene ar permite MFP să emită euroobligaţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 39,86 miliarde lei piaţa locală, iar la această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.