Suceava: Şeful SPP şi fostul şef al SPF Siret aduşi la audieri la DNA
Procurorii DNA Suceava l-au reţinut în noaptea de vineri spre sâmbătă pe şeful SPP Suceava pentru fapte comise în perioada în care era ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava. El este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, a fost reţinut şi Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată. Şi acesta a fost adus sâmbătă la audieri la sediul DNA Suceava.
În urma cercetărilor procurorii au date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2009, în calitate de ofiţer SIPI Suceava, Solcan, în contextul desfăşurării anchetei într-un dosar penal ce privea mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră, între care şi şeful de la acea vreme al SPF Siret, Nelu Fediuc, şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, încălcând dispoziţiile privind securitatea naţională şi protecţia informaţiilor clasificate.
Potrivit DNA, acest lucru sa întâmplat în cazul unui martor denunţător, după ce Solcan l-a folosit ca sursă de informaţii şi i-a dezvăluit identitatea, în cadrul procesului penal.
Totodată, potrivit procurorilor, în anul 2012, acelaşi martor denunţător, la cererea expresă a lui Solcan, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-şi termina construcţia unei case de locuit în Suceava. În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, Solcan, care avea influenţă printre vameşi şi lucrători de poliţie de frontieră, i-a promis martorului protecţia în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu ţigări sau cu alte produse din Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi. Suma de bani remisă lucrătorului de poliţie, a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare – cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca şi garanţie a împrumutului.
Timp de şase luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv, celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară. Martorul i-a cerut în mod repetat lui Solcan înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către Pîrjolea să-i restituie până la data de 1 august 2014 suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutaţi plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului, în caz contrar, martorul pierzând apartamentul cu care garantase împrumutul.
În perioada 2011 – 2012, pe lângă acest împrumut, Solcan a pretins atât de la martorul denunţător, cât şi de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 şi 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecţie, iar în momentul în care nu au mai avut posibilităţi financiare acesta nu a mai asigurat protecţia promisă.
În cazul lui Fediuc, reţinut în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru luare de mită şi influenţarea declaraţiilor, procurorii DNA Suceava au dispus punerea în miţcare a acţiunii penale, în ordonanţa de reţinere precizându-se că există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2012, Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu a asigurat protecţie în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Potrivit procurorilor, pentru a beneficia de această ”protecţie”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară stabilită iniţial la 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro, la cererea expresă a lui Fediuc.
În schimbul aceleiaşi ”protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, Fediuc ar fi beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare. Fediuc a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui, în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – iulie 2014, prin intermediul inculpatului Gheorghe Robu, trimis în judecată în acelaşi dosar, pentru infracţiuni de corupţie, a încercat să determine un alt martor denunţător prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat în împotriva sa, a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră.