Suciu, despre evoluţia cursului: Este o creştere foarte mică, de 0,08%. Valutele din zonă au o volatilitare mai mare
‘Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08% şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă regională, mare. Celelalte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. În ultima săptămână am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În România, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi’, a spus Dan Suciu.
Acesta a precizat că în prezent se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări, ‘ într-o situaţie în care asistăm la o reaşezare a perechii euro – dolar’.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, joi, un curs de 4,6695 lei pentru un euro, în creştere cu 0,08% sau cu 0,35 bani faţă de cotaţia precedentă, stabilită la 4,6660 lei pentru moneda unică europeană.
Acesta este cel mai slab curs al leului în raport cu moneda unică, conform statisticilor BNR puse la dispoziţie pe site-ul propriu.
De asemenea, leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, până la valoarea de 4,0518 lei, mai puţin cu 1,7 bani (0,42%), comparativ cu anunţul de miercuri, când dolarul fusese cotat la 4,0348 lei.
Conform BNR, francul elveţian a fost cotat la 4,0627 lei, în creştere cu 1,6 bani (0,39%) faţă de cotaţia din ziua anterioară, respectiv de 4,0467 lei.